Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Warmterecord: nog nooit bleef het zóveel dagen 10 graden of warmer in Nederland

warmterecord-najaar.jpg

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat we het afgelopen jaar een hele hoop zachte dagen hebben gehad. Van een zonnig voorjaar tot aan het najaar, waarbij je dikste winterjas zelfs midden november nog niet noodzakelijk is. We hebben daarmee dit jaar ook een warmterecord te pakken. Nog nooit bleef de maximumtemperatuur zo lang hangen op 10 graden of warmer. 

Sinds we in 1901 begonnen dit te meten, is dit nooit voorgekomen.

Warmterecord in november

Het is al 229 dagen lang 10 graden of warmer in De Bilt. Eind maart was het voor het laatst kouder dan 10 graden. En dat is een warmterecord. De laatste keer dat er een warmterecord werd bereikt was in 2011. Toen was het 228 dagen lang 10 graden of warmer. Verder is het van de 120 jaar dat we al meten, slechts 16 keer voorgekomen dat het 200 dagen achter elkaar 10 graden of warmer was in De Bilt. Afgelopen zaterdag 14 november werd zelfs het dagrecord verbroken in Ell in Limburg. Daar werd het maar liefst 16,2 graden. Volgens Weerplaza zal pas na woensdag de temperatuur weer dalen. 

Klimaatverandering

Zowel Weerplaza als Weeronline constateren dat we de komende jaren steeds meer zachte en relatief warme dagen kunnen verwachten. En dat heeft te maken met klimaatverandering. Door het opwarmende klimaat kunnen we dit soort warmterecords waarschijnlijk steeds vaker verwachten en worden de dagen onder de 10 graden zeldzamer. 

Lees ook:
Aha: dít is waarom we zo graag over het weer praten

Vorstrecord

Het warmterecord is niet het enige dat we dit jaar breken, er is namelijk ook sprake van een recordlange periode zonder matige vorst in De Bilt. Matige vorst is van kracht wanneer het -5 graden is. En dat is het al 663 dagen niet meer geweest. De laatste keer dat het vroor was namelijk op 21 januari 2019. Toen daalde de temperatuur naar -8,1 graden. De laagste temperatuur die tot nu toe in 2020 is gemeten is -4,3 graden. Dat was op 25 maart. Mocht de rest van het jaar het kwik ook niet onder de -5 graden komen, dan hebben we te maken met een unicum. Het is namelijk nog nooit twee jaar achter elkaar niet -5 graden of kouder geworden.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Weeronline, Weerplaza
Beeld | Getty Images

Ook interessant