Nieuws

Waarom je met dit warme weer moet oppassen waar je gaat zwemmen

waarom-je-met-dit-warme-weer-moet-oppassen-waar-je-gaat-zwemmen.jpg

Met temperaturen boven de 30 graden is het wel zo lekker om een beetje verkoeling te zoeken in het water. Toch kun je hier, met het warme weer, beter mee oppassen. Een groot aantal zwemplassen, riviertjes en meren in Nederland zitten namelijk vol giftige blauwalg én dode vissen. 

De aanhoudende droogte heeft ervoor gezorgd dat het water in meren en plassen momenteel laag staat.

Blauwalg

Laag water warmt eerder op dan hoog water, waardoor het de ideale broedplaats is voor de blauwalg. Wanneer je gaat zwemmen in besmet water kun je daar flink last van krijgen. Binnen 12 uur na de aanraking met het besmette water, kunnen klachten als huiduitslag, hoofdpijn, koorts, diarree, overgeven, gezwollen lippen en kno-klachten jou parten spelen. De klachten houden gemiddeld vijf dagen aan en gaan meestal vanzelf weer over, maar met dit warme weer zit je daar natuurlijk niet echt op te wachten. In de meeste gevallen is blauwalg niet met het blote oog te zien. Pas als er een enorme hoeveelheid van de bacterie in het water zit, kan er een groenige kleur ontstaan. De waterschappen en provincies adviseren dan ook om van tevoren op de website zwemwater.nl te checken of het water schoon is.

Botulisme

Daarnaast is er op verschillende plekken botulisme gezien. Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die vogels en vissen doodt. In de kadavers zitten allerlei, voor mensen, gevaarlijke ziekteverwekkers. De waterbeheerders adviseren dan ook om nooit te gaan spelen of zwemmen in water waarin dode dieren drijven.

Verdrinking

En dan is er nóg een gevaar dat op de loer ligt. De lage waterstand heeft er namelijk voor gezorgd dat er in sommige recreatieplassen sprake is van een plotselinge grote en veel koudere diepte, iets waar niet-geoefende zwemmers makkelijk in kunnen verdrinken, zo waarschuwt Rijkswaterstaat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Foto | iStock

Ook interessant