Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Het merendeel van Nederland is rond déze periode beschermd tegen het coronavirus

beschermd-tegen-het-coronavirus.jpg

Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, heeft gister tijdens een persmoment een indicatie gegeven van hoe lang het ongeveer duurt voordat Nederland voldoende beschermd is tegen het coronavirus. De Jonge verwacht dat Nederland in het derde kwartaal van 2021 groepsimmuniteit heeft bereikt.

Tijdens het persmoment reageerde hij ook op de goedkeuring van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Hij noemde dit ‘een triomf voor de wetenschap’.

‘Zorgvuldig alle stappen doorlopen’

Dat Nederland in vergelijking met andere landen een beetje ‘laat’ is met vaccineren, is voor hem niet voor niks: “We willen wel alle eisen zorgvuldig doorlopen,” zo gaf hij aan.. “We weten dat mensen het gevoel hebben dat ze het vaccin niet kunnen vertrouwen. Dat is exact de reden dat we de stappen net zo zorgvuldig doorlopen als we normaal zouden doen.”

Lees ook: Deze drie GGD-regio’s beginnen als eerste met vaccineren

Volgorde van vaccineren

Op 8 januari in 2021 zullen de eerste mensen in Nederland worden gevaccineerd. De eerste groepen die dan worden opgeroepen zijn medewerkers van verpleeghuizen, medewerkers van de gehandicaptenzorg en de wijkverpleging. Daarna zullen ook andere zorgmedewerkers aan de beurt zijn. In deze periode mogen ook kwetsbare ouderen een vaccin halen. Hierna mogen zestigplussers en mensen met een onderliggende aandoening zich laten inenten. Wanneer deze mensen zijn geweest mag de rest van Nederland zich inenten.

Wanneer voldoende beschermd tegen het coronavirus?

Hoewel we begin januari beginnen, duurt het volgens De Jonge nog wel even voordat we van het coronavirus af zijn. Aan de hand van het aantal vaccins dat Nederland geleverd krijgt, denkt De Jonge dat Nederland in het derde kwartaal van 2021 – ergens tussen juli en september – voldoende beschermd zal zijn tegen het coronavirus. “Dan moeten we een heel eind kunnen zijn.”

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hart van Nederland
Beeld | Getty

Ook interessant