Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wandelaars opgelet: na de processierups maakt déze rups zijn opmars

bastaardsatijnrups.png

Na al het gedoe met de eikenprocessierups is er opnieuw een vervelende rups opgedoken: de bastaardsatijnrups. Deze wordt namelijk steeds vaker langs de Nederlandse kust gespot. Net als bij de processierups kunnen de brandharen van deze rups flinke jeuk en huidirritatie veroorzaken.

Het Hoogheemraadschap van Delfland adviseert mensen dringend om de bastaardsatijnrups niet aan te raken. Zij hebben langs de kust ook waarschuwingsborden geplaatst om mensen te waarschuwen.

Soort injectienaaldjes           

Net als de processierups, wil je deze rups ook liever niet tegenkomen. De brandharen van het beestje kunnen voor flinke overlast zorgen. “De haren zijn een soort injectienaaldjes”, zo legt nachtvlinderdeskundige Rob de Vos uit aan Editie NL. “Als ze in aanraking komen met de huid en afbreken, reageert de huid daarop. Dan krijg je bultjes en jeuk.”

Niet doodtrappen

Hoewel de bastaardsatijnrups niet heel bekend is, speelt het probleem volgens Jan van Rossum, gemeenteraadslid van het CDA in Westland, al langer. “Drie jaar geleden was het nog erger. Toen was er echt een plaag. Het jaar erna hebben we de nesten weggeknipt. Daarna hadden we er geen last meer van. Maar dit jaar zijn ze terug.” Volgens Van Rossum is het belangrijk om uit de buurt van de beestjes te blijven: “Mensen moeten er nu echt van afblijven. Trap ze niet dood, want de haartjes kunnen in je voet blijven zitten.”

Op deze foto kun je goed zien hoe de bastaardsatijnrups eruit ziet:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock, Facebook

Ook interessant