Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je ook nu nog wakker kunt worden met een muggenbult

muggenbult.jpg

Je zou denken dat het in de herfst en winter wel gedaan is met die vervelende muggen, maar niets is minder waar; je kunt nog steeds wakker worden met een muggenbult op je lijf. Hoe dit kan? Volgens bioloog Arnold van Vliet heeft het alles te maken met de milde temperaturen in de winter.

De bioloog van de Wageningen Universiteit en de man achter muggenradar legt aan Editie NL uit hoe dit precies zit.

Muggenbult

Als je nu nog wordt gestoken, dan is dat volgens Van Vliet hoogstwaarschijnlijk door de zogeheten molestus-mug (culex pipiens). “De gewone huissteekmug gaat vanaf oktober in winterrust. Die beestjes worden steeds slomer en gaan niet meer actief op zoek naar bloed. Terwijl de molestus-mug onder gunstige omstandigheden actief blijft en dus overlast blijft veroorzaken.”

Lees ook:
6 redenen waarom muggen altijd jou moeten hebben

Vooral in stedelijke gebieden

Met ‘gunstige omstandigheden’ doelt Van Vliet op de milde temperaturen in de wintermaanden. “We zien de laatste jaren steeds vaker dat mensen in de winter nog muggen zien in huis. We hebben het vermoeden dat dit type mug bij hogere temperaturen actiever is, vandaar dat de molestus op zulke grote schaal in december en januari voorkomt.” Vooral mensen in stedelijke gebieden hebben pech, aangezien de mug daar het vaakst voorkomt. “Het beestje broedt ondergronds, vaak onder meer in kruipruimtes”, aldus van Vliet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Editie NL
Beeld | iStock 

Ook interessant