Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Lange wachttijden voor nieuwe kankermedicijnen kosten mensenlevens’

lange-wachttijden-voor-nieuwe-kankermedicijnen-kosten-mensenlevens.jpg

Nieuwe kankermedicijnen zijn in Europa gemiddeld acht maanden later beschikbaar voor patiënten dan in de Verenigde Staten. En dat kost mensenlevens, blijkt uit onderzoek van hoogleraar Carin Uyl-de Groot van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

In Europa komen nieuwe kankermedicijnen gemiddeld na 403 dagen op de markt. Maar in de Verenigde Staten gaat dit een stuk sneller: daar worden dit soort levensreddende middelen al na 161 dagen goedgekeurd en gebruikt.

30.000 levensjaren

Uyl-de Groot onderzocht welke invloed dat verschil heeft op de overlevingskans van kanker in Europa versus de Verenigde Staten. Daarbij keek ze naar het verlies in levensjaren bij twee medicijnen, een tegen prostaatkanker en een tegen huidkanker. Tijdens de goedkeuringsprocedure in Europa konden 11.184 huidkankerpatiënten en 55.853 prostaatkankerpatiënten niet met deze middelen worden behandeld. In de Verenigde Staten werden deze patiënten al wél behandeld met de nieuwe middelen. Volgens de hoogleraar zorgde het niet of te laat gebruiken van deze middelen in Europa voor een verlies van meer dan 30.000 levensjaren, waarvan 1300 in Nederland.

Lees ook:
Onderzoekers: kankermedicijnen doen heel vaak niet wat ze beloven

Kankermedicijnen goedkeuren

Om uit te zoeken waarom de goedkeuring zo lang duurt in Europa, keek de Nederlandse onderzoeker naar de toegang tot de markt van twaalf verschillende kankermedicijnen. Op basis daarvan stelt ze dat het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) dat de medicijnen moet goedkeuren een stuk langzamer is dan de Amerikaanse variant, de FDA. Waarom die procedure in Europa zo veel langer moet duren is volgens Uyl-de Grote onduidelijk. De langere onderzoeken leiden niet tot betere adviezen, zegt ze.

Ook zijn er grote verschillen tussen de Europese landen als het gaat om toelating van medicijnen na EMA-goedkeuring. In Duitsland duurt dat gemiddeld zo’n zeventien dagen, terwijl patiënten in Nederland gemiddeld nog 128 dagen moeten wachten tot het middel ook echt verkrijgbaar is.

Lees ook:
5 dingen over kanker waar we misschien meer bij stil mogen staan

Procedures verkorten

Volgens hoogleraar Carin Uyl-de Groot is het dan ook hoog tijd dat de EMA én de lidstaten in Europa de procedures verkorten. Patiënten hebben wettelijk recht op de hoogst haalbare gezondheidsstandaard, zegt ze. Daardoor zouden landen dus ook moeten zorgen dat nieuwe, goedgekeurde medicijnen zo snel mogelijk toegankelijk zijn. Het EMA zegt dat zij nog niet kunnen reageren op de studie. Experts hebben meer tijd nodig om het onderzoek uitgebreid te bestuderen. “De grootste zorg van EMA is nu de Covid-19-pandemie en daarom kunnen we niet zo snel reageren als we normaal zouden doen,” zegt de organisatie tegen AD.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!  

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant