Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wandeluitje gepland? Natuurbeheerders waarschuwen voor drukte in bossen

natuurbeheerders-waarschuwen-voor-drukte-in-bossen.jpg

Nu veel mensen herfstvakantie hebben én er mooi weer is voorspeld voor de komende dagen, is de kans groot dat er grote drukte in bossen zal zijn. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Nationale Park De Hoge Veluwe waarschuwen wandelaars dan ook om niet naar de bekendste plekken te gaan.

Vooral op en rond de Veluwe worden er veel wandelaars verwacht. De natuurbeheerders raden mensen dan ook nadrukkelijk af naar plekken zoals de Posbank en het Kootwijkerzand te gaan.

Grote drukte verwacht in bossen

Omdat sommige mensen herfstvakantie hebben en veel andere uitstapjes niet mogelijk zijn vanwege corona, denken de organisaties dat veel mensen een herfstwandeling gaan maken. Natuurmonumenten wijst daarom op het grote aantal alternatieve wandelroutes. “Op onze website staan duizenden wandelingen, er zijn rustige plekken genoeg,” leest de website. Ook Staatsbosbeheer heeft een lange lijst gemaakt van ‘onbekende streken’. Ook wordt er nogmaals op de coronamaatregelen gewezen. “Ook in het bos geldt de anderhalve meter afstand. Een mondkapje dragen is bijvoorbeeld op een overdekte locatie als een uitkijktoren verplicht. Groepsvorming is verboden. En laat geen afval als wc-papier en zakdoekjes achter.”

Lees ook: 5 tips om het meeste uit je herfstwandeling te halen

Leuke tips

Als je van plan bent om deze week een flinke wandeling te gaan maken, dan kun je dus het beste de lijst van ‘onbekende streken’ van Staatsbosbeheer checken. Hier kun je genoeg inspiratie vinden voor mooie wandelingen. Boswachters tippen hier namelijk prachtige onontdekte plekjes waar je het landschap, de geschiedenis en weidsheid in alle rust kunt ervaren. Denk aan bossen tot uitgestrekte polders, landerijen of juist wandelingen over heide.

Belangrijke regels

Mocht je een boswandeling gaan maken, dan is het volgens Staatsbosbeheer belangrijk om je aan de volgende regels te houden:

  • Blijf binnen als je verkouden of grieperig bent en houd 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Geniet van de regen óf neem een paraplu mee. Het is immers niet altijd mogelijk om beschutting te zoeken in bezoekerscentra of andere overdekte ruimtes zonder 1,5 meter afstand van anderen te houden.
  • Realiseer je dat de parkeerplaatsen snel vol zullen zijn. Ga dus bij voorkeur op de fiets of te voet.
  • Houd je aan de toegangsregels van het gebied. Dat betekent doorgaans dat je op de paden moet blijven, en dat de hond aan de lijn moet. Lees de borden in het gebied goed en houd je daar ook aan.

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! 
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Bron | Linda.nl, Staatsbosbeheer
Beeld | iStock

Ook interessant