Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít is waarom we altijd op woensdag naar de stembus gaan

stemmen.jpg

Heb jij vandaag al gestemd? Goed bezig! Misschien is het je opgevallen dat we (bijna) altijd op woensdag stemmen. Toeval, of is er een reden dat we op woensdag naar de stembus gaan om onze stem in te leveren?

Er blijkt goed over nagedacht te zijn.

Op woensdag naar de stembus

Het is best opvallend dat we (bijna) altijd stemmen op een dag midden in de week. Het is namelijk niet bij wet afgesproken dat dit moet. Toch gaan we meestal op woensdag naar de stembus vanwege een aantal praktische redenen. Natuurlijk wil de regering zo veel mogelijk kiesgerechtigden in de gelegenheid stellen om te kunnen stemmen. Vanwege religieuze redenen vallen de vrijdag en de zaterdag af voor joden in verband met de sabbat en zullen veel christenen niet op zondag willen stemmen. De maandag valt af omdat de voorbereidingen van de verkiezingen grotendeels in het weekend zouden vallen.

De dinsdag, woensdag en donderdag blijven dan nog over. De keuze is op woensdag gevallen om een simpele reden. Veel basisscholen zijn ’s middags niet in gebruik, omdat kinderen op woensdagmiddag vrij zijn. Dat zorgt weer voor een heleboel extra beschikbare stemlokalen zónder dat de stemmers kinderen storen tijdens hun schooldag.

Lees ook
Dit is de reden dat we stemmen met een rood potlood

Uitzondering

In principe vindt iedere verkiezing in Nederland plaats op woensdag. Toch is er één uitzondering, en dat is de verkiezing voor het Europees Parlement. Dit komt omdat de hele Europese Unie binnen een paar dagen naar de stembus moet. In de Europese Akte staat dat de verkiezingen plaats moeten vinden in een periode die begint op donderdag en eindigt op zondag. Daarom is er in Nederland gekozen voor donderdag als stemdag.

Verspreid naar de stembus

Dit jaar hebben we natuurlijk te maken met een uitzonderlijke situatie vanwege de coronacrisis. Om de kans op besmettingen te voorkomen, kon je dit jaar stemmen op meerdere dagen: maandag 15 maart, dinsdag 16 maart en woensdag 17 maart. De mensen in een risicogroep kunnen op deze manier veilig stemmen. Daarnaast zijn er een aantal coronamaatregelen getroffen om te stemmen, die lees je hier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.       

Bron | Quest
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant