Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom we van voedsel met een geel kleurtje gelukkig worden

gele-paprika.jpg

Door het eten van voedsel met een gele kleur maakt ons lichaam veel gelukshormonen aan. We associëren de kleur geel met geluk en blijdschap, zo blijkt uit onderzoek van The Happy Egg Company uit Groot-Brittannië.

Volgens psychologen reageren we al vanaf jonge leeftijd positief op deze kleur, omdat we geel associëren met de warmte van de zon en helder gekleurd kinderspeelgoed.

Gele logica

Bovendien resoneert de kleur geel ook met de linkerkant van het brein – het hersengebied waar onder andere logica zich ontwikkelt – wat weer voor die associatie met geluk, blijdschap en plezier zorgt. Voor geel geldt dit sterker dan voor andere kleuren in het kleurenspectrum.

Aan het Britse onderzoek deden 1.000 respondenten mee. Er werden vragen gesteld over gekleurd eten en geluk en vervolgens werden hun reacties onderzocht. Van de ondervraagden associeert 70 procent de kleur geel met geluk en vrolijke gevoelens.

Die positieve associatie gaat zeker op voor voedsel waar de kleur geel in voorkomt. Zo benoemde ruim 61 procent van de ondervraagden omeletten als happy food. Ook macaroni and cheese, bananen, pannenkoeken en gepocheerde eieren haalden de top vijf van eten waar je blij van wordt.

Verrassend positief

Neuropsycholoog Dr. Davis Lewis was verrast door de enthousiaste reacties op de kleur geel. “Er is een heleboel onderzoek gedaan naar het effect van kleuren op onze emoties, maar we waren verrast dat geel gekleurd voedsel zo veel positieve gevoelens teweegbrengt en daarbij ook nog eens een stimulerend effect heeft op de smaakpapillen.”

Deze brownies van slechts twee ingrediënten wil je maken!

Bronnen | CookLoveShare.nl, metro.co.uk
Foto | Sanoma Media Assets Delivery

Ook leuk om te lezen

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant