Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom we best een beetje aardiger mogen zijn

angry-business-woman-in-a-car.jpg

Maar liefst 87 procent van de Nederlanders vindt dat we wel wat aardiger kunnen zijn voor elkaar. Dit blijkt uit recent onderzoek van bureau Ruigrok NetPanel. Zijn we echt zo onvriendelijk in het dagelijks leven? Margriet wil graag weten hoe jij erover denkt en wat je ervaringen zijn op dit gebied. 

Alledaagse vriendelijkheid

De deur openhouden en een ander voor laten gaan. Elkaar begroeten of even toeknikken op straat. Opstaan voor iemand die ouder is of moeilijk ter been in de bus of de tram. De kassière in de supermarkt vriendelijk gedag zeggen. Of een automobilist bedanken die voor je stopt bij een kruispunt. Doen we dat tegenwoordig nog of zijn we ‘aardig zijn’ een beetje verleerd? We lijken er niet meer zo om te geven hoe we met elkaar omgaan. Totdat iedereen blijft zitten terwijl jij als oudere bijna omvalt doordat de bus abrupt de hoek om gaat. Of iemand de deur vlak voor je neus dicht laat vallen. Dat is dan weer uitgesproken onaardig en vinden we, terecht, behoorlijk asociaal.

Onaardig geworden?

Snel nog even gas geven bij een zebrapad, bellend de boodschappen afrekenen zonder de kassière zelfs maar een blik te gunnen en snauwen naar de buschauffeur die een minuut te laat is. Is dat dan het nieuwe normaal? We lijken minder behulpzaam, minder vriendelijk, minder geduldig en minder sociaal te zijn geworden. In het verkeer, in het openbaar vervoer en in de supermarkt, maar ook op social media. Hoe komt dat? En hebben we het zelf eigenlijk wel door als we een keer onaardig zijn? Is het de tijdgeest, de periode waarin we leven? Kunnen we iets doen om weer een aardiger volk te worden?

Wat jij ervan vindt

Vind jij ook dat aardig zijn in ere hersteld mag worden? Of ben je zelf onaardig geweest en had je dat toen niet echt in de gaten? Herken jij deze situaties en wil je je verhaal met ons delen? Mail je verhaal naar: aardig@sanoma.com. We zijn heel benieuwd naar je ervaringen!

Beeld | iStock

Ook interessant