Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom douchen vrouwen warmer dan mannen?

handdouche.png

Er worden weleens grapjes over gemaakt; vrouwen die ‘heet’ douchen. Maar waarom vinden mannen de waterstraal vaak té warm, terwijl wij vrouwen dat juist als lekker ervaren?

Hogere pijngrens
Er worden veel verklaringen gegeven voor de gewenste douchetemperatuur van mannen en vrouwen. Een van de verklaringen die op het internet rondgaat is dat vrouwen een hogere pijngrens hebben dan mannen. Vrouwen doorgaan natuurlijk ook het wonder dat bevallen heet, wordt daar vaak aan toegevoegd. Hogere pijngrens of niet, het verklaart niet helemaal waarom wij warmer water lekker vinden. Een andere verklaring is dat vrouwen over het algemeen kleiner zijn dan mannen. De waterstraal doet er langer over om het lichaam te bereiken, waardoor deze ondertussen iets is afgekoeld. Helaas blijkt ook dat wanneer kleinere mannen onder de douche staan, ze het water vaak te warm vinden terwijl de vrouw er nonchalant onder staat.

Verschillen tussen man en vrouw
Grote dieren, en mensen, zijn beter in het vasthouden van warmte dan kleinere dieren, en mensen. Het deel van het lichaam dat in aanraking komt met de buitenlucht in verhouding met het volume van een persoon, is bij grote mensen relatief kleiner. Dit betekent dat ze beter warmte kunnen vasthouden en het gevoel van warm of koud waarschijnlijk anders wordt ervaren dan kleinere mensen.

Maar er is meer. De verdeling van vet en spieren in het lichaam is bij vrouwen anders dan bij mannen. Vrouwen hebben gemiddeld meer vet, mannen meer spieren. Spieren zijn erg geschikt om warmte mee op te wekken, vet houdt warmte beter vast. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen in de kern van hun lichaam warmer zijn dan mannen, maar gemiddeld koudere handen hebben. Dit kan verklaren dat vrouwen dan wel een hogere lichaamstemperatuur hebben, maar dat ze de temperatuur ook sneller als koud ervaren. Ook blijkt dat vrouwen over het algemeen een lagere oppervlaktetemperatuur hebben dan mannen. De vrouwelijke huid is dus kouder dan de mannelijke. Dit komt door de verschillen die hierboven zijn genoemd, die op hun beurt zorgen voor mindere doorbloeding naar de huid.

In de badkamer
Hoewel er geen harde uitspraken over kunnen worden gedaan, kunnen de resultaten van deze onderzoeken het douchegedrag van vrouwen helpen verklaren. Als de huidtemperatuur van vrouwen lager is dan die van mannen, is het mogelijk dat wij warmer water nodig hebben om douchen als ‘lekker’ te ervaren. De huid moet dan namelijk meer opwarmen dan die van mannen. Een andere mogelijkheid heeft te maken met de kerntemperatuur van vrouwen. Als deze hoger is, zoals uit onderzoek is gebleken, hebben vrouwen misschien warmer water nodig om de temperatuur als ‘warmer’ te ervaren. Mannen hebben een lagere kerntemperatuur, dus ervaren de waterstraal sneller als warm. Wat we wel weten; in een ideale wereld zouden we twee douchekoppen in de badkamer hebben.

Tot er hard wetenschappelijk bewijs is voor dit douchefenomeen, zal er veel discussie over blijven bestaan

Bronnen: theconversation.comio9.com en volkskrant.nl

 

Bekijk ook:

Dit wil je misschien ook lezen:

Zo helpt een kaars je van badkamerschimmel af

Voeg een vleugje romantiek toe in de badkamer!

Natuurlijk product tegen badkamerschimmel

Ook interessant