Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Ah, dus daarom kunnen vrouwen minder goed autorijden dan mannen

verschil-man-vrouw.jpg

We willen niemand voor het hoofd stoten. Maar fysiek gezien zijn mannen beter in staat om auto te rijden. Dat komt omdat auto’s zijn ontworpen voor mannen. En dat geldt voor meer dingen die we in het dagelijks leven gebruiken.

De meest gebruikte testdummy in de auto-industrie heeft een mannelijke spierverdeling en een mannelijke ruggengraat. Doordat de meeste vrouwen kortere benen hebben, moeten ze dichter bij het stuur zitten om de pedalen te kunnen raken en meer rechtop om over het dashboard te kunnen kijken, en dat zou invloed hebben op hun rijgedrag. Bovendien lopen vrouwen door die zithouding 47 procent meer kans op zwaar letsel en zelfs 17 procent meer kans op overlijden bij een auto-ongeluk.

Ontworpen op basis van een mannelijk model

Volgens de Britse journalist en feminist Caroline Criado Perez is het niet ongewoon dat de auto ontworpen is op basis van een mannelijk model. Allerlei alledaagse voorwerpen zijn ontworpen met de man als uitgangspunt. Zo is de gemiddelde smartphone te groot voor de gemiddelde vrouwenhand en is de standaardafmeting van een zak cement goed te tillen voor een man, maar te zwaar voor een gemiddelde vrouw. We zetten nog een paar opvallende, op mannen ontworpen zaken voor je uit:

Altijd koud?

Klagen jij en je vrouwelijke collega’s op kantoor ook altijd over de temperatuur? Niet zo gek. De standaardtemperatuur in veel kantoorgebouwen is gebaseerd op een formule uit 1960 die de stofwisseling van een gemiddelde man in rust als uitgangspunt neemt. Maar vrouwen verbranden veel minder calorieën dan mannen. Voor veel dames is het kantoor daarom maar liefst 5 graden te koud.

Rij voor het toilet

Veel openbare toiletten hebben evenveel mannen- als vrouwentoiletten. Toch staat er bij de vrouwen vaak een langere rij dan bij de mannen. Hoe dat komt? Vrouwen doen gemiddeld 2,3 keer zo lang over een toiletbezoek dan mannen. ‘Vrouwenkwalen’ zoals zwangerschap, menstruatie en blaasontsteking zorgen ervoor dat vrouwen langer nodig hebben. Bovendien kunnen er meer mannen tegelijk van een urinoir gebruikmaken, dan vrouwen van wc-hokjes. De veelvoorkomende fifty-fifty-verdeling van de wc-ruimte is dus helemaal niet logisch.

Calorieën-teller in de sportschool

Ben jij voldaan om de calorieën-teller op de crosstrainer aangeeft dat je 500 kcal hebt verbrand? Dat kan tegenvallen. Deze teller is standaard ingesteld op de gemiddelde man. Vrouwen doen er veel langer over om dezelfde hoeveelheid calorieën te verbranden. Daarnaast zijn ook veel bewegingsapps niet ingesteld op het aantal calorieën dat vrouwen verbranden doordat zij bijvoorbeeld huishoudelijk werk doen. Stappenteller Fitbit telt bijvoorbeeld de stappen die gebruikers maken tijdens het duwen van een kinderwagen niet mee.

Oneerlijke belasting?!

Het lage btw-tarief is in veel landen besteed aan producten die vallen onder de basis levensbehoeften. Het zijn essentiële goederen die je vaak of bijna dagelijks nodig hebt. Best oneerlijk dus, dat tampons in veel landen een hoger btw-tarief hebben.

Bron| Invisible Women – Exposing Data Bias in a World Designed for Men
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant