Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom vergeven goed is voor je gezondheid

bloemetjegeven.jpg

Kun jij anderen makkelijk vergeven? Wees blij, want vergevingsgezindheid zorgt voor een spectaculaire daling van je stressniveau.

Dat is gebleken uit Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Health Psychology. In dat onderzoek werden vergevingsgezinde mensen vergeleken met deelnemers die daar minder goed in zijn. Daaruit kwam duidelijk naar voren dat de deelnemers die geen moeite hebben om iemand te vergeven, minder last hebben van stress. Sterker nog, de onderzoekers zagen de stress bijna compleet verdwijnen zodra een deelnemer iemand kon vergeven. Het staat dus wetenschappelijk vast: vergeven  is goed tegen stress en voor je gezondheid.

Vergeven is belangrijk

Psycholoog en schrijver Jeffrey Wijnberg kan zich helemaal vinden in de uitkomst van het onderzoek. “Vergeven is belangrijk, alhoewel veel mensen het vreemd vinden als een psycholoog het onderwerp aankaart. Vergeving wordt toch vaak nog geassocieerd met religie. Als het over vergeven gaat, zou je ineens naar een priester of dominee moeten. Maar als ik zie dat iemand zich heel erg met een bepaalde kwestie of persoon bezighoudt en merk hoeveel spanning dat oplevert, snijd ik het onderwerp toch aan. Ik probeer mensen te laten zien hoeveel vergeving ze kan opleveren. En elke keer als ik dat doe, valt me weer iets op. De meeste mensen denken dat vergeven iets is wat uit je hart moet komen, dat het een gevoelskwestie is. Maar nee: het is een rationele beslissing. Als je iemand vergeeft, moet je dat echt met je volle verstand doen en argumenten vinden. Niet voor die ander, maar voor jezelf. Zo ontdek je hoe fijn het kan zijn om eindelijk van die kwestie af te zijn, hoezeer de boosheid of wrok je in zijn greep houdt. Door te vergeven, ben je dat allemaal kwijt.”

Lees ook: ‘Hoe ga je met elkaar verder als je partner is vreemdgegaan?’

Onderneem actie

Wijnberg: “Soms heeft een ander helemaal niet door dat je boos op hem bent. Dan kun je heel erg kwaad zijn en je er druk over maken, maar het is goed om je af te vragen of die ander beseft dat hij iets heeft gedaan waardoor jij zo van streek bent. Neem contact op met die ander en vraag of hij doorheeft dat zijn actie jou kwaad heeft gemaakt. Het kan voor diegene natuurlijk als een verrassing komen, maar dan is het in elk geval bespreekbaar gemaakt. Laat die boosheid zich niet alleen afspelen in je hoofd, maar doe er iets mee. Dat is de enige manier om het probleem uit de wereld te krijgen.”

Vragen om vergiffenis

Omgekeerd kan het natuurlijk ook, legt de psycholoog uit. “Dat jij het idee hebt dat je iets hebt gedaan waardoor je een ander van streek hebt gemaakt. Als je daar zelf een vervelend gevoel over hebt, kun je actie ondernemen en de ander om vergiffenis vragen. Dat wordt vaak apart gevonden. Je vraagt iemand toch niet om je te vergeven?  Maar voor jou kan het een opluchting zijn om erover te praten. Als je ermee blijft zitten, onstaat er spanning. In elk geval tussen jou en degene van wie je denkt dat hij boos op je is. Maar in extremere gevallen kun je er zo mee zitten dat die spanning  doorwerkt op alles wat je doet en effect hebben op je dagelijkse leven en bezigheden.”

Ook interessant