Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom vanavond in veel horecazaken tóch het licht aanstaat

waarom-vanavond-in-veel-horecazaken-toch-het-licht-aan-staat.jpg

Hoewel het horecazaken niet is toegestaan om gasten te ontvangen, is de kans groot dat je vanavond veel horecazaken tegenkomt bij wie het licht wel aan staat. Horecaondernemers willen hiermee een duidelijk signaal afgeven richting de overheid: ze willen gewoon weer open óf honderd procent steun ontvangen.

Voor de meeste horecaondernemers is het heel simpel: als ze nog veel langer hun zaak gesloten moeten houden, dan gaan ze failliet. De lichtjesactie is dan ook een wanhoopskreet naar de overheid.

Protest in Den Haag

De beelden van Black Friday zijn bij horecaondernemers hard binnengekomen. Dat overvolle winkelstraten en winkels wel zijn toegestaan, maar een restaurantbezoekje niet, gaat er bij hun niet in. In Den Haag wordt er daarom vandaag volop geprotesteerd tegen de maatregelen van de overheid wat betreft de horeca. Khalid Oubaha is horecaondernemer én medeorganisator van het protest. Voor hem is de koek volledig op: “Nu hoor je berichten over het versoberen van steunpakketten. Dat gaat niet! Ze moeten de kosten juist honderd procent vergoeden! En zo niet dan gaan we 17 januari gewoon weer open!” zo vertelt hij aan Hart van Nederland.

Lees ook: ‘Horeca gaat op 17 januari open ondanks verbod’

Lichtjesactie voor horecazaken

Horecaondernemer Peter ter Heege is het met Oubaha eens, maar pakt zijn protest wat stiller aan. Hij heeft voor vanavond een lichtjesactie georganiseerd. Om 19.00 uur is het de bedoeling dat er zo veel mogelijk horecazaken in het land de binnen- en buitenverlichting aandoen. “Ik heb vroeger ook wel eens in van die jongerenprotestgroepen gezeten,” zo legt Peter uit. “Daar leerde ik altijd: zo vriendelijk mogelijk. Dat probeer ik nu dus ook: zo vriendelijk mogelijk, maar wel een duidelijk signaal afgeven.” De vergoedingen die hij en veel andere ondernemers uit de horeca nu krijgen, zijn volgens Peter zeer minimaal. “Van elke duizend euro moet ik zelf 875 euro bijleggen. Dat hou je niet vol!”

De lichtjesactie van Peter begint vanavond om 19.00 uur, exact 24 uur voordat de nieuwe persconferentie van het kabinet start.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Hart van Nederland
Beeld | Getty

Ook interessant