Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom steeds meer mensen overlijden tijdens het maken van een selfie

selfie.jpg

Nog even snel een foto van jezelf maken met je telefoon: het klinkt onschuldig, maar het kan gevaarlijk zijn. De afgelopen jaren zijn al meer dan 250 mensen omgekomen door het maken van een selfie.

Dat schrijven wetenschappers van het All India Institute of Medical Sciences in het vakblad Journal of Family Medicine and Primary Care.

Gevaarlijke toeren

De wetenschappers onderzochten nieuwsberichten over fatale selfies in de periode oktober 2011- november 2017. Ze beschrijven onder andere gevallen van mensen die een foto van zichzelf maakten terwijl ze gevaarlijke toeren uithaalden.

Hoofdoorzaak

In of om een vliegtuig, met geladen pistolen of geweren, op gladde rotsen: in veel verschillende situaties en onder veel verschillende omstandigheden bleek het mis te zijn gegaan. Verdrinking was het belangrijkste gevolg van fatale selfies, meestal doordat mensen worden meegesleurd door een sterke zeestroming of doordat ze van een boot vallen. Transport is de tweede oorzaak: het gaat hierbij om mensen die nog even snel een foto van zichzelf maken wanneer er een trein aankomt. Branden en van hoge gebouwen, kliffen of anderszins vallen, vormen tezamen de derde doodsoorzaak.

Mannen vs vrouwen

De meeste fatale selfies zijn gemaakt in India, Rusland, de Verenigde Staten en Pakistan. De meeste slachtoffers zijn mannen (72%) van onder de dertig jaar. Vrouwen maken weliswaar meer selfies, maar nemen daarbij minder risico. Mannen daarentegen kiezen er vaker voor om tóch nog even een stapje verder te zetten op die klif om de foto spannender te maken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD
Foto | iStock

Ook interessant