Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dít is waarom je beter ’s ochtends naar de huisarts kunt gaan

waarom-de-overgang-vaak-wordt-verward-met-een-burn-out.jpg

Op welke tijd plan jij meestal een bezoek aan de huisarts? Grote kans dat je kiest voor het eerste beschikbare gaatje. Toch kun je beter even nadenken of je voor een afspraak in de ochtend of middag gaat. Het tijdstip waarop je naar de dokter gaat, kan namelijk van invloed zijn op je gezondheid.

Uit de resultaten van een recent verschenen studie in het vakblad van de American Medical Association blijkt dat vermoeidheid van en haast bij artsen een niet te verwaarlozen rol speelt. Die kan ertoe leiden dat patiënten soms een ander advies krijgen wanneer ze in de ochtend een afspraak hebben dan wanneer ze ’s middags bij hun huisarts op consult komen.

Het gevaar van beslissingsmoeheid

Uit de studie bleek bijvoorbeeld dat artsen in de vroege ochtend 15% meer screenings voor borst– en darmkanker voorschrijven dan later op de dag. “Veel artsen zijn steeds meer gehaast naarmate de dag vordert,” stelt Jeffrey Linder, hoogleraar interne geneeskunde aan de Amerikaanse Northwestern University. “Dat komt omdat afspraken vaak uitlopen en ze proberen de verloren tijd in te halen. Daardoor ontstaat beslissingsmoeheid.”

Meer antibioticarecepten, minder uitleg

Ook wordt er door de huisarts ’s middags vaker antibiotica voorgeschreven dan echt noodzakelijk is. Patiënten met griep die ’s middags een afspraak hebben, gaan vaker met een recept voor antibiotica de deur uit dan patiënten die ’s ochtends op consult komen. “Het kost nu eenmaal minder tijd en energie om een recept uit te schrijven dan uit te moeten leggen dat het helemaal niet noodzakelijk is deze medicijnen te gebruiken,” legt Linder uit.

Hoge werkdruk effect op diagnoses

De werkdruk is volgens Linder voor veel artsen simpelweg te hoog. “Ik herken het ook bij mezelf. Ik ben twintig jaar arts en merk dat alle administratieve rompslomp zorgt voor vermoeidheid. Dat speelt een rol in mijn diagnoses,” bekent Linder. Hij denkt dat veel artsen beter zouden functioneren wanneer ze vaker pauzes inlassen en meer werk uitbesteden aan assistenten.

Lees ook
Onderzoek: antibiotica verhogen risico op hartaanval en beroerte bij vrouwen

Bronnen| New York Tmes, jamanetwork.com
Beeld| iStock

Ook interessant