Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom we rond Pasen naar de Matthäus Passion luisteren

matthaus-passion2.jpg

In kerken en concertzalen is elk jaar in heel veel plaatsen in Nederland een uitvoering van de Matthäus Passion te horen. En dat altijd in de paastijd. Wat hebben het bekende muziekstuk van Bach en deze feestdag nu precies met elkaar te maken?

Wanneer je niet bekend bent met het muziekstuk, ligt het voor de hand om te denken dat het komt doordat de woorden ‘passion’ en ‘pasen’ niet zo veel van elkaar verschillen. Dit is echter puur toeval. De naam Matthäus Passion is gebaseerd op het Latijnse woord ‘passio’, wat lijden betekent. De compositie gaat over de lijdensweg van Christus zoals die in het nieuwe testament staat beschreven. Omdat hij volgens het evangelie op Goede Vrijdag is gekruisigd en met Pasen uit de dood is opgestaan, passen het stuk en het thema goed bij deze tijd van het jaar. Maar de compositie is niet speciaal geschreven om in de aanloop naar Pasen te worden opgevoerd.

Rijke historie

Het muziekstuk werd in 1727 gecomponeerd door de Duitse componist Johann Sebastian Bach. Hij heeft de Matthäus Passion zelf vier keer ten gehore gebracht. De versie uit 1736 is de meest volledige en wordt door kenners als de officiële versie gezien. In 1870 werd de indrukwekkende compositie voor het eerst in Nederland opgevoerd. Sindsdien is de uitvoering van het muziekstuk een jaarlijks terugkerende traditie.

Gek op getallen

De Matthäus Passion is een enorm lange compositie en bestaat uit 68 muziekstukken. Het muziekspektakel bestaat uit 27 evangelieteksten. Toeval? Niet echt. Bach was namelijk gek op getallen. Het getal 3 stond voor hem gelijk aan de Heilige Drie-eenheid (Vader, Zoon en de heilige geest) en drie maal drie is 27. Deze 27 stukken bestaan bovendien uit 729 maten. En dat is precies het kwadraat van 27.

Géén opera

Het muziekspektakel mag overigens niet worden verward met een opera. Officieel is de Matthäus Passion een zogenaamd ‘oratorium’. Dat betekent dat er naast muziek sprake is van een vertelling. Maar in tegenstelling tot een opera zijn er geen decors of kostuums én wordt er niet in geacteerd.

Wil je een opvoering van deze bijzondere compositie een keer live meemaken? Bestel je kaarten voor € 47,50 per stuk (i.p.v. € 75) via de Theaterclub van Margriet en ontvang een gratis tekstboek!

Bron| DWDD
Beeld|The Bach Choir & Orchestra

Ook interessant