Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Honderdduizenden vaccins liggen klaar: waarom vaccineren we niet nog meer?

vaccins-liggen-klaar-waarom-vaccineren-we-niet-meer-mensen.jpg

Vaccins klaar, prikken maar. Dat zou je denken. Toch zijn er in de afgelopen twee weken sinds de eerste vaccinatie in Nederland slechts 75.000 doses toegediend, terwijl er honderdduizenden vaccins beschikbaar zijn. Waarom vaccineren we niet nog meer mensen dan we nu doen? 

Tot nu toe is ongeveer 15 procent van de geleverde vaccins gebruikt. 

Waarom vaccineren we niet meer mensen?

Hoewel er dus meer vaccins beschikbaar zijn, is het volgens het RIVM geen optie om daarmee ook meer mensen te vaccineren. Aan de NOS legt een woordvoerder van het RIVM-vaccinatieprogramma uit dat de vaccins die er nu al zijn ofwel in iemands arm zitten of dat hiervoor al een afspraak is gemaakt. Daarnaast moeten al die mensen die hun eerste prik hebben gehad een aantal weken later een tweede prik krijgen. Daardoor zijn van de honderdduizenden vaccins al zo’n 250.000 doses gereserveerd. De organisatie wil garanderen dat die mensen allemaal hun tweede vaccinaties kunnen krijgen en niet gokken op de toekomstige leveringen. 

Volledige hoeveelheid beschikbare vaccins bij huisartsen wel ingezet

Voor het inenten van huisartsen en in verpleeghuizen, die worden gevaccineerd met het Moderna-vaccin, geldt dat de beschikbare hoeveelheid vaccinaties wel volledig wordt ingezet. Dat houdt in dat de vaccins die eigenlijk dienen als tweede prik nu ook al worden ingezet om meer mensen te vaccineren. Het ministerie van Volksgezondheid vertelt aan de NOS dat zij erop vertrouwen dat de levering van de volgende vaccins voor de tweede prik op tijd zal komen. Ook volgens het RIVM is het in dit geval een verantwoord risico om de hele beschikbare hoeveelheid al bij de eerste prik op te maken. Dat komt volgens de woordvoerder omdat het hier gaat om een kleinere groep die gevaccineerd moet worden. 

Lees ook: Déze bijwerkingen van het coronavaccin zijn tot nu toe in Nederland gemeld

Nieuwe voorraad

In de aankomende weken moet er een hoop nieuwe vaccinvoorraad aan Nederland geleverd worden. Pfizer komt met nog honderdduizenden doses en Moderna met tienduizenden. De andere vaccins die Nederland heeft ingekocht moeten eerst nog door de keuring van de Europese medicijnautoriteit (EMA) komen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | NOS
Beeld | Getty Images

Margriet 05 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: de leukste hobby’s voor binnen, 7x zelfmaken (van vest tot tas), een interview met minister Carola Schouten, rondkomen met minder en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant