Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Herkenbaar? Dít is waarom je minder trek hebt als het warm is

minder-trek-zomer.jpg

Is het je weleens opgevallen dat je in de winter véél meer zin hebt in eten dan in de zomer? Warm weer zorgt bij veel mensen voor minder trek. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

Bovendien heb je in de zomer vaak zin in lichte, frisse maaltijden, terwijl je in de winter snakt naar stoofpot.

Minder trek met warm weer

In wezen is het heel simpel: in de zomer probeert je lichaam zichzelf koel te houden als het warm is. Terwijl alles wat er daar vanbinnen aan het werk is, juist voor warmte zorgt. Als je veel eet, moet je lichaam dus extra moeite doen om af te koelen. Om dit te voorkomen, neemt het een soort voorzorgsmaatregel. Zo zorgt je lichaam ervoor dat je op hete dagen niet zo veel zin hebt in eten. Dit verklaart ook je voorkeur voor licht verteerbaar voedsel zoals salades en fruit; hier hoeven je maag en darmen immers minder hard voor aan het werk.

Lees ook:
Is het beter om thee of koud water te drinken tijdens deze hitte?

Lichaam warm houden

In de winter moet je lichaam juist meer moeite doen om op temperatuur te blijven, dus dan is die extra lichaamswarmte van je spijsvertering meer dan welkom. Het verwarmen van je lichaam kost ook veel energie waardoor je extra calorieën verbrandt, die je allemaal moet aanvullen. Daarom heb je in de winter ook veel sneller trek en ben je geneigd om meer te eten dan in de zomer. Je lichaam vraagt ook om zwaardere maaltijden met meer calorieën, omdat je die in de winter nu eenmaal nodig hebt. Dat verklaart waarom je die stamppot met rookworst in december makkelijk wegwerkt, terwijl je er in juli misschien niet aan moet dénken.

Zomerse recepten

Zoek je nog wat lekkere en licht verteerbare zomerse recepten? Probeer dan deze frisse kokos-limoen-quinoasalade eens. Als je toch liever warm eet maar niet te veel koolhydraten naar binnen wilt werken, kun je courgetti bolognese proberen. In de categorie eten vind je nog veel meer van dit soort heerlijke recepten.

Bron | Elle
Foto | iStock

v

Ook interessant