Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom de meisjesnaam Karen ineens zo berucht is geworden

karen-waarom-deze-meisjesnaam-ineens-zo-berucht-is.jpg

Vrouwen met de naam Karen hebben het anno 2020 niet echt getroffen. Wat hun naam betreft dan. Want de meisjesnaam is nog nooit zó berucht geweest. Hoe komt dat?

De oorzaak komt vooral vanuit Amerika.

Karen

De naam Karen werd in Nederland nog het meest gegeven in de jaren zeventig en tachtig. Sindsdien is de meisjesnaam minder en minder gegeven. Misschien omdat we tegenwoordig weer andere namen mooi vinden. Maar wellicht ook doordat de naam een naar bijsmaakje heeft gekregen.

#karenstrikesagain

Vooral in Amerika en Engeland staat de naam Karen sinds kort synoniem voor een bepaald type mens. En dat type komt er niet per se best vanaf: blank, van de hogere middenklasse, conservatief, aanhanger van Donald Trump, zuur, weigert een mondkapje te dragen, heeft een kort lontje, wil altijd de manager spreken en is racistisch maar ontkent dat stellig.

Er worden massaal memes over ‘Karens’ gemaakt. Memes zijn voornamelijk plaatjes met een bepaalde grappige, sarcastische of onderliggend kritische boodschap. Maar ook filmpjes van vrouwen of mannen die racistisch gedrag vertonen verschijnen op social media met de hashtag #karen, #karens, #karenmemes, #karenstrikesagain en #karensgonewild.

via GIPHY

via GIPHY

via GIPHY

Stereotype

Stereotypering pur sang, want natuurlijk vallen lang niet alle Karens onder deze omschrijving. Hetzelfde geldt natuurlijk een beetje voor Sjonnie en Anita, Henk en Ingrid en Sjaan en Han. Maar de naam Karen krijgt zo natuurlijk wel een heel slechte, eh, naam. En daar kunnen daadwerkelijke Karens dan weer een beetje van balen.

Lees ook:
Twitter gaat los over ‘tante Sjaan en ome Han’-opmerking van Rutte

Serieuze boodschap achter Karen

Enfin: met de Karen-memes en -persiflages wordt wel een bepaal doel nagestreefd. Een serieus doel, ook. “Veel mensen denken dat de memes alleen als grapje bedoeld zijn, maar we willen met dit rollenspel vooral tonen dat dit soort mensen écht bestaan”, legt de 14-jarige Ewelina, die zulke memes maakt en verspreidt, uit aan de website Dazed. “Samen met nog een paar meiden en vrouwen zijn we zelfs bezig met het maken van Karen-merchandise, waarvan we de winst doneren aan het goede doel zoals de Black Lives Matter-beweging of de crisis in Jemen. Zo hopen we dat we met onze memes mensen kunnen doen beseffen hoe conservatief sommige Amerikanen zijn, terwijl we ze tegelijkertijd aansporen om de wereld een beetje te verbeteren.”

Karen de schone

De naam heeft anno 2020 dus een flink negatieve lading gekregen. Maar hé, als jij het een mooie naam vindt, is er natuurlijk helemaal niks mis mee. Karen is afgeleid van de Griekse naam Catharina, en dat is weer afgeleid van het Griekse woord kathoros, dat rein of zuiver betekent. Karen betekent dus zoveel als ‘de reine, schone, zuivere’. En dat maakt de naam wel weer heel mooi, toch? Bovendien bepaalt je naam uiteindelijk niet wie jij bent en waar je voor staat.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Independent, Dazed, Nederlandse Voornamen Databank
Beeld | iStock

Ook interessant