Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom een lik van je hond gevaarlijk kan zijn

hond-eten.jpg

Een lik van een hond. De een moet er niet aan denken, de ander vindt het geen enkel probleem. Goed om te weten: als je een wondje hebt, moet je oppassen. Want in dat geval kan het speeksel levensgevaarlijk zijn, waarschuwt een Belgische emeritus microbioloog. 

Jaarlijks raken 24.000 mensen besmet nadat hun hond hun wond likte. Soms is dat zelfs dodelijk. Guy Cornelis, emeritus microbioloog aan de Universiteit van Namen, doet onderzoek naar het gevaar van hondenspeeksel voor de volksgezondheid. Hij legt momenteel de laatste hand aan een studie op verzoek van de Europese Unie. Dit onderzoek gaat over welke hondenrassen met hun speeksel mensen kunnen besmetten. “Het antwoord is simpel: we kunnen op dit moment geen enkel hondenras uitsluiten. Van ongeveer alle hondenrassen heb ik voorbeelden gevonden van besmetting door speeksel,” vertelt de microbioloog in Het Nieuwsblad.

Bacterie dodelijk voor mensen

In hondenspeeksel zit een bacterie die niet gevaarlijk is voor honden, maar die voor mensen dodelijk kan zijn. De microbioloog noemt de bacterie ‘heel vreemd’. In sommige gevallen doet hij niets, in andere situaties brengt hij ongekend grote schade aan. En dat laatste leidt tot 24.000 besmettingen per jaar. Waarom die mensen wel besmet raken en anderen niet? Daar heeft de hoogleraar geen antwoord op. “We weten er nog niet veel over. Alleen dit: mensen bij wie de milt is weggenomen, lopen veel meer gevaar en hebben een grotere kans op besmetting.”

‘Neem geen risico’

Cornelis benadrukt dat (lang) niet elk contact besmettelijk is en dat gelukkig ook lang niet iedereen eraan doodgaat. Toch wil hij hondeneigenaren waarschuwen. “Neem geen risico. Dus: heb je een wond, laat je hond dan niet likken en raak je huisdier ook verder zelf niet aan. Niet alleen zijn snuit kan je ziek maken, ook zijn huid. Want daar likt de hond geregeld aan. De kans is dus groot dat de bacterie zich tussen zijn vacht ophoudt en zo op je over kan springen.”

Bron | Het Nieuwsblad
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant