Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Dit is waarom je dat ene liedje maar niet uit je hoofd krijgt

beeld-muziek-in-je-hoofd.gif

Herken je dit? Je zingt al de hele dag hetzelfde liedje en beseft ineens dat je dat nummer vanochtend al op de radio hoorde… Nu blijft het refrein zich maar herhalen in je hoofd. Wat je ook doet, je krijgt dit nummer met geen mogelijkheid meer uit je hoofd.

Hoe kan het toch dat bepaalde liedjes altijd in je hoofd blijven hangen? En belangrijker: hóe kom je er weer van af?

Muziek en ons geheugen

Volgens muziekwetenschapper Henkjan Honing, hebben muziek en ons geheugen een intieme relatie met elkaar. “Om een liedje tot een hit te maken, heeft het nummer drie ingrediënten nodig. Ten eerste is dat herkenbaarheid. Onze hersenen zijn hierdoor in staat om binnen een tiende van een seconde te herkennen welk muziekgenre je hoort. Dat komt door de klankkleur die we herkennen, zelfs als wij het specifieke liedje nog nooit hebben gehoord.”

Herhaling is het tweede belangrijke element voor een hit, vertelt Honing: “Wij vinden het mooier om een liedje te horen waar veel herhaling in voorkomt, dit zorgt voor meer herkenbaarheid.”

Geen hit, zonder refrein

Het stukje dat je continu zingt, ook wel bekend als het refrein, is het derde element dat ervoor zorgt dat een nummer een hit wordt. “De context eromheen zorgt ervoor dat dit stukje tekst eruit springt,” legt de muziekwetenschapper uit. “Daarom is dit vaak het deel dat in je hoofd blijft hangen”, maakt Honing af.

Melodie

Volgens onderzoekers van Durham University, is de melodie van een nummer bepalend voor of het blijft hangen in je hoofd of niet. Vaak hebben de liedjes een simpele structuur met een bepaald ritmisch patroon.  Dr. Kelly Jakubowski, hoofdauteur van het onderzoek,  geeft als voorbeeld het refrein van Bad Romance van Lady Gaga. Omdat het nummer een snel tempo heeft, met een herkenbare melodie en een opvallend element, zorgt het ervoor dat het sneller in je hoofd blijft hangen.

Hoe krijg je het weer uít je hoofd?

Het is fijn dat we nu weten hoe het kan dat sommige liedjes in ons hoofd blijven hangen, maar misschien is het nog wel belangrijker om te weten hóe we er weer vanaf komen.

Wat volgens professor Honing de ultieme oplossing is, is het liedje helemaal afluisteren om het uit ons hoofd te krijgen. Onze hersenen zijn altijd op zoek naar complete patronen, omdat wij op die manier verbanden en connecties kunnen leggen. Het kan als het ware worden vergeleken met een puzzel die moet worden opgelost. Wanneer er dan een bepaald stukje van een liedje blijft hangen, klopt het patroon niet meer. Dus, om het patroon weer volledig te maken zul je echt het hele liedje af moeten luisteren.

Kauwgompje?

Maar, dit is niet de enige oplossing. Volgens een onderzoek uit 2015 in het Quarterly Journal of Experimental Psychology, is kauwgom kauwen dé oplossing. In dit onderzoek werd een experiment gedaan, waar de deelnemers in twee groepen werden verdeeld. De ene groep kreeg kauwgom en de andere groep niet. Uit de resultaten bleek dat de deelnemers die wél kauwgom kregen, aanzienlijk minder last hadden van liedjes die in hun hoofd bleven hangen. Dit in tegenstelling tot de groep zonder kauwgom. Hoe kan dit? Volgens de onderzoekers kun je niet zo snel meezingen als je aan het kauwen bent, waardoor het liedje dus ook minder snel in je hoofd zit. Best logisch!

Bron: Womenshealthmag.nl
Foto: iStock

Ook interessant