Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom kankerpatiënten binnenkort naar de sportschool worden verwezen

niet-bewegen-ongezonder-roken.jpg

Steeds meer ziekenhuizen in Nederland brengen de patiënt in beweging. Uit onderzoek van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven bleek vorig jaar dat kankerpatiënten beter uit een operatie komen als ze in de weken ervoor flink gesport hebben. Ook andere ziekenhuizen experimenteren nu met deze aanpak.

Het ziekenhuis in Veldhoven deed vorig jaar een experiment bij een kleine groep darmkankerpatiënten. De groep die voor de operatie had gesport, had minder last van complicaties, zoals een longontsteking of een inwendige lekkage. Ze begonnen eerder te eten, waardoor de stilgelegde darmen makkelijker op gang kwamen. Ook lagen ze gemiddeld vier in plaats van acht dagen in het ziekenhuis. Hoewel er momenteel nog een ander internationaal onderzoek loopt om de resultaten te bevestigen, zijn meer ziekenhuizen al bezig om hun patiënten fitter te krijgen. Deze extra vorm van ‘therapie’ wordt o.a. aangeboden aan patiënten met longkanker, darmkanker en blaaskanker.

Andere gedachtegang over de patiënt

Patiënten krijgen de opdracht om in de periode voor hun operatie drie weken lang, drie keer per week te gaan sporten. En dat is vooral het resultaat van een nieuwe denkwijze over de patiënt. “Tot voor kort werd de patiënt gezien als slachtoffer”, zegt darmchirurg Gerrit Slooter, die het initiatief nam voor het onderzoek. “Als oma ziek was, zeiden de kinderen: ga maar op de bank liggen, wij zorgen voor je. Inmiddels weten we dat de patiënt sneller herstelt als hij voor én na de operatie in actie komt. Een rondje wandelen met de hond is niet genoeg.”

Dertig jaar veroudering

Drie weken trainen lijkt misschien weinig, maar volgens sportarts en mede-initiatiefnemer Goof Schep maken die weken een groot verschil. “Zelfs in die korte tijd kunnen patiënten hun conditie daadwerkelijk verbeteren. Een patiënt die drie weken in bed ligt, levert vreselijk veel aan conditie en spierkracht in, vergelijkbaar met dertig jaar veroudering. Alle training voorafgaand aan de ingreep is dus meegenomen.”

Liggend fietsen

In het Medisch Centrum in Veldhoven kunnen patiënten gebruik maken van de sportfaciliteiten in de fitnessruimte van het ziekenhuis. In andere ziekenhuizen krijgen patiënten fitnessopdrachten mee naar huis of worden zij gekoppeld aan een diëtist. Ook zijn er speciale hometrainers ontwikkeld waar patiënten liggend, vanuit hun bed, op kunnen fietsen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Eindhovens Dagblad, Máxima Medisch Centrum
Beeld| iStock

Ook interessant