Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je juist níet een toiletbril met wc-papier moet bedekken

waarom-je-juist-niet-een-toiletbril-met-wc-papier-moet-bedekken.jpg

Op je eigen toilet zit je natuurlijk volledig op je gemak, maar op een openbaar toilet is dat een ander verhaal. Je weet immers niet wie je allemaal zijn voorgegaan. Het lijkt dan ook wel zo verstandig om de toiletbril eerst te bedekken met wc-papier, voordat je gaat zitten.

Maar is dat echt wel zo slim? Als we dr. Philip Tierno moeten geloven niet: volgens hem is het juist hygiënischer om het niet te doen.

Toiletbril schoner dan gootsteen

Toiletbrillen zouden namelijk zo zijn ontworpen dat ze bacteriën afstoten. “De gemiddelde toiletbril is zelfs schoner dan de gootsteen van de meeste mensen”, zo beweert Tierno. Wanneer je toiletpapier op de bril legt, doe je dat bacterie-afstotende effect juist teniet.

Vies toiletpapier

Verschillende studies tonen namelijk aan dat er tijdens het doortrekken van een wc een grote hoeveelheid (ontlasting)bacteriën in de lucht terechtkomt. Die bacteriën blijven niet op de bril liggen, maar wél op het toiletpapier. En als je daar dan ook nog eens op gaat zitten, word je dus extra blootgesteld aan al die bacteriën.

Goed je handen wassen

Daarom kun je beter gewoon op de toiletbril gaan zitten. Mocht je alsnog een beetje last hebben van smetvrees, dan kun je volgens Tierno maar één ding doen, namelijk je handen wassen. “Het maakt niet uit hoe besmet je handen zijn, zolang je ze goed wast, is er niets aan de hand.” Zorg er wel voor dat je dat minstens twintig seconden lang doet, mét zeep en ook onder je nagels. En open de deurklink van het toilet wél met een papiertje, want die is doorgaans ontzettend vies.

Bron | The Independent
Foto | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant