Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je vandaag tussen 12 en 18 uur niet met je hond over asfalt moet lopen

asfalt.jpg

Dat het vandaag bloedheet is, heb je ongetwijfeld al gemerkt. Maar wist je ook dat de felle zon ervoor kan zorgen dat de asfalttemperaturen kunnen oplopen tot boven de vijftig graden? Hondenbezitters doen er dan ook goed aan om hun hond tussen twaalf en zes uur niet uit te laten.

Daarvoor waarschuwt Lucie Smeets, dierenarts bij Dierenkliniek de Kempen. “Het zwarte asfalt, dat in de brandende zon echt bloedheet wordt, is gevaarlijk voor hondenpootjes.”

Eerste- of tweedegraads brandwonden

Een hond transpireert niet zoals mensen, en zeker niet over zijn hele lijf; het zijn met name de voetzooltjes die ervoor zorgen dat het hondenlijf kan afkoelen. “Maar de voetzolen bestaan uit gewone huid. Als de voetzolen in aanraking komen met asfalt van boven de vijftig graden, kunnen er eerste- of tweedegraads brandwonden optreden.” Ook kan je hond ontstekingen krijgen aan zijn voetzooltjes, waardoor er afstotingsverschijnselen kunnen ontstaan.

Asfalt vermijden

Het is dan ook verstandig om je hond langs een schaduwrijk paadje uit te laten. “En eigenlijk moet je met je hond tussen twaalf en zes uur helemaal niet naar buiten gaan. Laat je hond liever eerder uit, en loop dan een groter rondje dan je normaal gesproken zou doen,” aldus Smeets. De dierenarts raadt aan om een groenstrook te kiezen en contact met asfalt ‘zo veel mogelijk’ te vermijden. “Raadpleeg een dierenarts wanneer de voetzooltjes zijn verbrand of gaan ontsteken.”

Verkoeling

Verder is het vooral verstandig om je hond gedurende de dag voldoende te laten drinken. IJs op zijn vacht leggen, kun je juist beter niet doen. “Dan vernauwen de haarvaatjes en wordt de uitstoot van de warmte minder,” aldus dierenarts Smeets. Je kunt volgens haar wel een coldpack op de huid van je hond leggen. “Uit de koelkast, en niet uit de diepvries. Verder geldt voor lichamelijke inspanning: laat je hond niet doen wat je zelf ook niet prettig zou vinden, dus laat hem in deze hitte niet naast de fiets rennen.’’

Bron | Telegraaf |
Beeld | iStock |

Ook interessant om te lezen

Ook interessant