Nieuws

Waarom je nóóit je motor moet aanzetten voor het krabben

krabben.jpg

Ga jij altijd met de auto naar je werk? Dan is de kans groot dat je bij ijzige temperaturen flink moet gaan krabben. Om dit vervelende klusje sneller te klaren, zetten veel mensen van tevoren hun motor aan. Maar heeft dit eigenlijk wel zin?

Volgens de ANWB niet: het zou zelfs slecht zijn voor je auto.

Geen zin

Dat je motor alvast warm kan lopen en je kachel lekker kan voorverwarmen, blijkt een fabeltje te zijn. “Het is erg slecht voor het milieu en heeft amper zin,” zegt Ad Vonk van de ANWB. “De auto moet echt rijden om warm te worden. Stilstaand warmt hij te weinig op en het is ook nog eens schadelijk voor je motor.”

Airco aanzetten

Je motor vroegtijdig aanzetten heeft dus geen zin, maar wat helpt dan wel? Volgens Menno Kuipers van Kwikfit, scheelt het al enorm als je ruiten schoon zijn. Ruiten beslaan namelijk minder snel als er geen vuil op zet. Mocht er toch condens ontstaan, dan kun je de airco aanzetten: deze blaast namelijk droge lucht de auto in.

Speciaal scherm

Met een scherm of een speciaal dekentje voorkom je ook al een hoop leed. Deze kun je de avond van tevoren over je ruiten leggen, zodat ze de volgende dag niet zijn bevroren. Gebruik geen kranten. “Die kunnen bevriezen en dan krijg je ze er niet meer vanaf. Een vuilniszak kan bij lichte vorst nog wel helpen, maar een waterafstotend scherm werkt het beste.”

Bron | RTL Nieuws
Foto | iStock

Ook interessant