Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je eigenlijk niet achter het stuur moet kruipen als je griep hebt

rijden-ziek.jpg

Loop jij al een paar dagen grieperig en snotterend rond? Dan is het verstandig om niet achter het stuur te kruipen. Duits onderzoek wijst namelijk uit dat het rijden met een griepje hartstikke gevaarlijk kan zijn.

Sterker nog: het zou zelfs even gevaarlijk zijn als rijden onder invloed van alcohol.

Minder alert

Veel grieppatiënten houden zich namelijk groot: ze nemen een paracetamol in en gaan alsnog met de auto naar hun werk. Erg onverstandig, vinden de Duitse Longstichting en onderzoeksbureau TÜV Süd. Wanneer je de griep hebt, is je alertheid verminderd en kan een niesbui je zomaar afleiden van de weg. Wie medicatie heeft ingenomen tegen griep reageert bovendien elf procent langzamer in het verkeer, vergelijkbaar met iemand die een slok teveel op heeft.

Bijsluiter lezen

“Ook medicijnen die ogenschijnlijk onschuldig zijn, bevatten stoffen die het reactievermogen beïnvloeden”, zegt Andrea Häussler, verkeerspsycholoog bij het Duitse onderzoeksbureau. “Iedereen die griep heeft en er iets tegen inneemt, moet de bijsluiter lezen om te kijken wat de invloed van het medicijn is op de rijvaardigheid. Duizeligheid, rusteloosheid en vermoeidheid zijn maar een paar van de bijwerkingen.”

Strafbaar

Daarnaast ben je ook nog eens strafbaar als je een ongeval veroorzaakt terwijl je onder de invloed bent van medicatie. Je doet er dus echt goed aan om niet te gaan rijden wanneer je iets hebt ingenomen tegen de griep. Thuiswerken of, misschien nog verstandiger, een dag in bed blijven is de beste en veiligste oplossing!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | TÜV Sud
Foto | iStock

Ook interessant