Nieuws

Waarom je altijd sokken in je schoenen moet dragen

sokken.jpg

Je hebt vast wel een paar schoenen die niet meer zo fris ruiken. En dan vooral wanneer je er geen sokken in hebt gedragen. Want je favoriete gympen mogen zonder sokken misschien wel lekkerder zitten, echt hygiënisch is het niet.

En daar is nu wetenschappelijk bewijs voor.

Monsters

De Britse sneakerwinkel Size? wilde weten of het nu echt verschil maakt of je met of zonder sokken je favoriete gympen draagt. Ze namen daarom verschillende gedragen sneakers mee naar het laboratorium en namen monsters van de zool, de bovenkant én de binnenzool. De monsters werden vervolgens in petrischaaltjes geplaatst, waar de bacteriën vijf dagen de kans kregen om zich te verspreiden. En dat gebeurde.

Veel bacteriën

De bacteriën bleken het vooral naar hun zin te hebben in de sneakers die zonder sokken waren gedragen. Op deze sneakers werden maar liefst drie keer zoveel bacteriën teruggevonden. Het is dan ook verstandig om elke dag een schoon paar sokken aan te trekken. Een opvallend detail: de monsters van de zwarte sneakers bevatten beduidend meer bacteriën dan de witte. Volgens de onderzoekers kan dit te maken hebben met het feit dat witte sneakers vaker worden schoongemaakt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | HLN
Foto | iStock

Ook interessant