Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je altijd moet gapen als je een ander ziet gapen

dit-is-de-echte-reden-waarom-we-gapen-en-waarom-het-zo-aanstekelijk-is.jpg

Je kent het vast wel: iemand die bij je in de buurt zit, is flink aan het gapen, en voor je het weet begin je zelf ook. Het lijkt wel alsof je ineens niet meer te stoppen bent. Maar hoe kan het toch dat je altijd moet gapen als je een ander dat ziet doen?

Spiegelgedrag

Volgens RTL Nieuws heeft het allemaal te maken met je hersenen. Als je iemand ziet gapen, prikkelt dat namelijk de motorische cortex in je hersenen. In deze motorische cortex zitten spiegelneuronen: dat zijn zenuwen die actief worden als je iemand anders iets ziet doen. Vervolgens stuurt dit deel van je hersenen je spieren aan en dat resulteert erin dat je dat – gapen bijvoorbeeld – zelf ook gaat doen.

Sociaal trekje

Dit werkt trouwens niet bij iedereen zo. Bij de een worden de hersenen namelijk meer geprikkeld dan bij de ander. Als je iemand ziet gapen die je goed kent, zoals een goede vriendin, werken de prikkels meer dan bij een onbekende. Hierdoor ga je sneller ‘spiegelen’. Dit heeft allemaal te maken met empathie, wat betekent dat je je goed kunt inleven in een ander. Dat je zo snel moet gapen, is dus eigenlijk een heel sociaal trekje.

Bron | RTL Nieuws |
Foto | iStock |

Ook interessant om te lezen

Ook interessant