Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom is vlees zoveel goedkoper dan vleesvervangers?

waarom-is-vlees-zoveel-goedkoper-dan-vleesvervangers-margriet.jpg

Maandag is de Nationale Week Zonder Vlees van start gegaan: voor veel mensen een moment om stil te staan bij hun vleesconsumptie en te proberen om vaker vegetarisch te eten. Opvallend genoeg zijn we in Nederland de afgelopen jaren alleen maar meer vlees gaan eten en dat heeft onder andere te maken met de hoge prijs van vleesvervangers. Want hoe kan het dat vlees nog steeds zoveel goedkoper is dan vleesvervangers?

RTL Nieuws zocht het uit.

Waar is vlees goedkoper dan vleesvervangers?

Wat het niet echt aantrekkelijk maakt om vaker vegetarisch te eten, is dat de prijs van vleesvervangers een stuk hoger ligt dan dat van vlees. Volgens Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum, zit het prijsverschil voor een groot deel in de schaal van het produceren. “Het aantal dieren per boerderij is erg groot. We maken hier erg veel vlees met relatief weinig voer, zeker als je dat vergelijkt met andere landen. Kippen zijn bijvoorbeeld maar een paar weken oud als ze geslacht worden. Wat dat betreft is het erg efficiënt,” zo vertelt hij aan RTL Nieuws.

Lees ook: Kun je als vegetariër uiteindelijk allergisch worden voor vlees?

“Veel geld gaat naar productontwikkeling”

Daarnaast is het volgens hem ook zo dat rundvlees voor een groot deel afkomstig is van ‘uitgemolken koeien’. “Die hebben hun geld al opgebracht,” zo legt Van Dooren uit. “Zuivelbedrijven verdienen voor de export aan kaas en babypoeder, en dan is vlees een soort bijproduct.” Daarnaast zijn vleesvervangers nog relatief nieuwe producten. “Ze worden geproduceerd door vaak nog kleine bedrijven, die veel geld in productontwikkeling steken.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant