Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom houden we zo van patat en kroketten?

patat.jpg

Op regelmatige basis snacken maakt niet alleen dik, je verliest uiteindelijk ook je natuurlijke behoefte aan nieuwe voedingsmiddelen, blijkt uit onderzoek. De grote vraag die ons bezighoudt: waarom kiezen we eerder voor fastfood dan voor groente of fruit?

Van nature zijn onze hersenen ingesteld op variatie, zodat we niet te veel van hetzelfde eten. Maar een overdaad aan calorierijk voedsel veroorzaakt kortsluiting in de hersenen en verzwakt onze zelfbeheersing, waardoor de variatie aan voedsel die we binnenkrijgen drastisch vermindert.

Energiebom

Fastfood bevat veel energie, wat ons lichaam nodig heeft om te functioneren. De hoeveelheid energie in eten wordt uitgedrukt in kilocalorieën aan energie. Een gram vet bevat bijvoorbeeld negen kilocalorieën energie, koolhydraten en eiwitten ongeveer de helft. Een vette maaltijd bevat dus meer energie dan een vetarme maaltijd. Het geeft een goed gevoel als je je energiebehoefte vervult. Met fastfood doe je dat ook nog eens heel snel; het bevat vooral vetten en je hoeft niet veel te kauwen omdat het zo weinig vezels bevat. Zo krijg je in korte tijd veel energie binnen, wat een extra fijn gevoel geeft.

Aangeleerd

Ooit hebben we onszelf aangeleerd om fastfood lekker te vinden. De eigenschappen van voedsel worden in de hersenen namelijk in verband gebracht met elkaar. We leren smaakcombinaties kennen en die geven een bepaald gevoel. Als je bijvoorbeeld ziek wordt van een broodje tonijn, is je gevoel een volgende keer bij een broodje tonijn negatief. Zo ga je in het vervolg smaak, geur, uiterlijk en structuur van voedsel associëren met dat gevoel. Door die koppeling tussen het fijne gevoel en het eten van fastfood, wil je, als je honger hebt, weer fastfood. Daarom eten de meeste mensen graag patat en kroketten.

Gewenning

De drang naar snacks kan ook op een andere manier ontwikkeld worden, bijvoorbeeld door gewenning. Door bepaald voedsel van jongsaf veel te eten, wen je eraan en ga je het lekker vinden. Ook speelt je omgeving een grote rol bij het aanleren van je voedingskeuzes. Als je ziet hoe lekker anderen iets vinden, ga je het zelf ook sneller lekker vinden.

 

 

Ook interessant