Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom het drinken van amandelmelk eigenlijk niet zo goed is

amandelmelk.jpg

Amandelmelk is momenteel hartstikke populair, maar wist je dat er aardig wat nadelen zitten aan het drinken van deze melkvervanger? Zo is het allesbehalve goed voor het milieu en eigenlijk ook helemaal niet zo gezond.

De nadelen van amandelmelk zitten ‘m vooral in het productieproces.

Amandelpulp

Om amandelmelk nog een beetje op normale melk te laten lijken, vraagt het productieproces wat meer dan alleen een koe melken. Zo moeten de amandelen eerst worden gedrenkt in melk, waarna ze worden gemalen en gefilterd uit vloeibare melk. De grote berg amandelpulp die vervolgens overblijft, wordt gewoon bij het vuilnis gegooid.

Water met kalk

Best zonde, want voor het telen van één amandel is ongeveer een liter water nodig. Dat betekent dus dat een handjevol amandelen al snel 25 liter water kost. Het is dan ook niet voor niks dat onderzoekers in 2015 concludeerden dat amandelmelk eigenlijk niets meer is dan ‘kalkhoudend water met een beetje amandelrestjes’.

Calciumgehalte

Amandelmelk is dan ook helemaal niet zo voedingsrijk als vaak wordt gedacht. Een glas gewone melk komt overeen met 35% van je dagelijkse portie calciuminname. Dat is 15% meer dan wanneer je een glas amandelmelk drinkt. Daarnaast wordt amandelmelk vaak gezoet met suiker en kunstmatige smaakstoffen, die aardig wat calorieën toevoegen.

Als je een beetje lief voor het milieu én voor jezelf wilt zijn, kun je dan ook beter op zoek gaan naar een andere melkvervanger…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Flair.be
Foto | iStock

Ook interessant