Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom Harry en Meghan niet de voogdij over hun eigen kind krijgen

harry-en-meghan.jpg

Deze week werd bekendgemaakt dat prins Harry en Meghan Markle hun eerste kindje verwachten. Heugelijk nieuws natuurlijk. Maar gek genoeg zullen ze straks niet de voogdij over hun eigen baby krijgen. 

Hoe zit dat? En wie krijgt die zeggenschap dan wel? Volgens de Amerikaanse royalty-expert Marlene Koenig, die is gespecialiseerd in het Britse koningshuis, ligt de officiële voogdij straks bij queen Elizabeth.

Prins George, prins Louis en prinses Charlotte

Harry en Meghan zijn niet de enigen in de Britse koninklijke familie die formeel geen gezag hebben over hun eigen nageslacht. Queen Elizabeth heeft de voogdij over alle minderjarige koninklijke kinderen. Dus ook over prins George, prins Louis en prinses Charlotte, de kinderen van William en Kate. Dit komt door een antieke wet die nog stamt uit de tijd van hun voorvader George I en die in al die jaren nooit is aangepast.

Antieke wet

De wet werd rond 1700 ingevoerd omdat George een zeer slechte relatie had met zijn zoon. Hij was bang dat hij zijn kleinkinderen zou kwijtraken en voerde daarom een wet in die ervoor zorgde dat hij de voogdij over hen kreeg. De wet bestaat inmiddels al ruim driehonderd jaar, zonder dat duidelijk is of hij ooit gewijzigd gaat worden.

Prinses Diana

Koningin Elizabeth had vroeger ook veel over William en Harry te zeggen, omdat zij officieel de voogdij over hen had. “Toen prins William en prins Harry klein waren, heeft prins Charles eens toestemming moeten vragen om met zijn zoons naar Schotland te vliegen,” aldus Koenig. En tijdens de echtscheiding van prins Charles en prinses Diana kwam de voogdij over de kinderen niet eens ter sprake, omdat de beide ouders hier wettelijk toch geen aanspraak op konden maken. Best apart toch?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Cosmpolitan
Foto | ANP

Ook interessant