Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Om déze reden praten we harder als we aan de telefoon zijn

harder-praten.jpg

Is het je wel eens opgevallen dat mensen steeds harder gaan praten wanneer ze aan het telefoneren zijn? Of heb je zelf wel eens het verwijt gekregen dat je heel hard in je mobieltje tetterde? Wees gerust: je bent niet de enige.

Er is namelijk een hele logische verklaring voor, waarom we massaal harder gaan praten wanneer we via onze smartphone met iemand praten.

Eigen stemvolume wordt geblokkeerd

Wanneer we ons in een luidruchtige omgeving bevinden, passen we ons volume automatisch aan, aan het geluidsniveau van de omgeving. In de wetenschap wordt dit ook wel het Lombard-effect genoemd. Maar wanneer we aan het telefoneren zijn, wordt één oor geblokkeerd. Dat zorgt ervoor dat we ons eigen stemvolume minder goed kunnen horen. Omdat we het volume dat we horen gebruiken als terugkoppeling om te bepalen hoe hard we praten, verhogen we automatisch ons stemvolume tijdens het bellen.

Verschil met oude telefoons

Overigens werd dit effect vroeger bij vaste telefoons nog wel eens geblokkeerd. Dit kwam omdat deze telefoons een sidetoon hadden waardoor je als beller niet alleen de stem van de ander, maar ook je eigen stem zachtjes hoorde. De smartphone van tegenwoordig heeft deze functie niet, omdat er anders te veel geluid van buitenaf mee komt. Mobieltjes hebben daarentegen een functie die er voor zorgt dat het geluid van buitenaf wordt onderdrukt, zodat je je gesprekspartner goed kan verstaan. Het nadeel is echter dat je eigen stemvolume daardoor ook minder goed hoorbaar is.

Zelfde probleem voor muzikanten

Daarnaast hebben niet alleen bellers last van het niet goed kunnen horen van hun eigen volume. Hetzelfde fenomeen doet zich namelijk voor bij muzikanten en zangkoren. Koorleden moeten hun volume daarom bepalen op basis van de aanwijzingen van een dirigent. Muzikanten monitoren het volume door middel van speakers op het podium waardoor de muzikanten hun eigen geluid versterkt terug krijgen. Aan de telefoon is het verhogen van je stemvolume bijna niet te voorkomen. Zelfs als je er bewust van bent, zorgt het automatisme ervoor dat je steeds harder gaat praten.

Lees ook
Wat is beter om te gebruiken: vloeibaar wasmiddel of waspoeder?

Bron | Max Vandaag
Beeld | iStock

Ook interessant