Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom Facebook al maanden van tevoren weet of je depressief wordt

facebook.jpg

Facebook weet meer over je dan je zou denken. Volgens onderzoekers kan het sociale netwerk al maanden voordat je zelf de eerste symptomen merkt, voorspellen of je depressief wordt.

En daarom zou Facebook nog weleens een belangrijke rol kunnen gaan spelen in mentale screening, zo voorspellen wetenschappers.

Status-updates

Amerikaanse onderzoekers vergeleken over een periode van zes jaar meer dan 500.000 status-updates van bijna zevenhonderd mensen. Een zesde van deze mensen leed aan een depressie. En wat bleek? Hun depressie was in de maanden voordat de diagnose werd gesteld vaak al zichtbaar.

Droevige emoticons

Een algoritme dat de updates van de mensen scande, concludeerde dat mensen die later depressief werden in de maanden ervoor vaak woorden als ‘ik’ en ‘mij’ gebruikten. Ook deelden ze meer teksten over hun gevoelens en plaatsten ze vaak droevige emoticons. Zo kon een depressie eigenlijk al drie maanden voor de eerste signalen worden voorspeld.

Mentale screening

Onderzoekers voorspellen dan ook dat sociale media in de toekomst kunnen worden ingezet als een onopvallende mentale screening. “Ons onderzoek toont aan dat wat mensen op hun sociale media schrijven en doen, een deeltje van hun leven toont dat moeilijk via andere wegen of onderzoeken te achterhalen is. Zeker als je kijkt naar aandoeningen als depressie en angststoornissen, kan het digitale woordgebruik van mensen helpen om ze sneller te ontdekken,” aldus professor Andrew Schwartz.

De beste artikelen van Margriet.nl gratis ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Telegraph
Foto | iStock

Ook interessant