Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom het eten in een vliegtuig nooit echt geweldig smaakt

eten-vliegtuig.jpg

Een pastagerecht, kip met rijst of chocolademousse. Alles lijkt minder goed te smaken wanneer je hoog en droog in een vliegtuig zit. Toch is dat niet de schuld van de traiteur. Nee, er is een wetenschappelijke reden die verklaart waarom het eten in een vliegtuig anders smaakt dan op de grond.

De Amerikaan Herbert Stone, dokter in de voedingsleer, legt uit hoe dit precies zit.

Geuren en smaken

“Veel heeft te maken met de koude en droge lucht in een vliegtuig,” zo begint hij zijn uitleg. “Onze reuk- en smaakzin zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De droge atmosfeer heeft een directe invloed op onze neus. Die wordt ook droog en raakt soms verstopt, waardoor we geuren – en dus ook smaken – minder sterk waarnemen. Onze olfactorische receptoren, die we nodig hebben om goed te kunnen ruiken, werken ook minder goed in deze omgeving. En dat komt dan weer doordat er in het vliegtuig minder zuurstof aanwezig is.”

Gerechten die wél lekker smaken

Hoe sterk de smaak wordt beïnvloed, varieert per gerecht. Een onderzoek dat het Duitse wetenschappelijke Fraunhofer Instituut uitvoerde voor Lufthansa, wees uit dat zout in een vliegtuig gemiddeld twintig tot dertig procent minder intens smaakt. Bij suiker is dat vijftien tot twintig procent. Fruitige aroma’s en zurige smaken behouden veel meer van hun intensiteit. Ook de smaak van harde kazen en kruidige aroma’s blijft beter intact op grote hoogte. Wil je dus optimaal van je maaltijd genieten, dan kun je tijdens je vlucht beter voor een kruidige curry of een kaasplankje gaan.

‘Smakeloos en kartonachtig’

Gerechten met ingrediënten die wat subtieler van smaak zijn, zoals bijvoorbeeld vis, kip of pasta, verliezen juist veel van hun smaak. Toch zijn dat de maaltijden waar passagiers tijdens een vlucht het meest voor kiezen. Volgens Stone is het dus niet gek dat mensen het eten aan boord van een vliegtuig vaak omschrijven als ‘smakeloos’ en ‘kartonachtig’.

 Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | CNN
Foto | iStock

Ook interessant