Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom we over een tijdje misschien allemaal eendenkroos eten

ducks-swimming-through-duckweed.jpg

Heb je wel eens eendenkroos gezien? Dat groene spul dat op vijvers drijft en dat vooral dient als voer voor eenden? Niet iets waarbij je meteen aan een lekkere maaltijd denkt. Toch is de kans groot dat we het over een tijdje allemaal gaan eten.

Door de vele eiwitten zou het plantje namelijk een goede vleesvervanger zijn.

Waterlinzen

Eendenkroos is ook wel bekend onder de naam waterlinzen. En hoewel dat al een stuk aantrekkelijker klinkt, beginnen wij niet gelijk te watertanden bij het zien van de slijmerige, groene derrie. Waarom is de verwachting dan toch dat het binnenkort standaard op het menu staat?

Vol eiwitten

Teler Hans Roelofs legt het uit. “Eendenkroos zit boordevol eiwitten en het plantje groeit heel snel. Dit is precies wat de wereld nodig heeft.” Een volwassen persoon heeft gemiddeld 0,8 gram eiwitten per dag nodig, volgens het Voedingscentrum. Veel mensen halen  dit onder andere uit vlees, vis, noten, eieren en graanproducten. Maar voor vegetariërs en veganisten is het moeilijker om genoeg eiwitten binnen te krijgen. Eendenkroos zou dus ook voor hen een ideale oplossing kunnen zijn. Bovendien is het makkelijk, snel en goedkoop te produceren. Het groeit namelijk – in tegenstelling tot het eiwitrijke soja – gewoon in Nederland.

Wennen aan de smaak

In China wordt eendenkroos al langer gegeten. Maar is het ook lekker? Volgens de ervaringsdeskundigen schijnt het een beetje naar waterkers te smaken, al geeft Hans Roelofs ook toe dat Nederlanders waarschijnlijk even moeten wennen aan de smaak. Het plantje is overigens wel goed met andere smaken te combineren. Er bestaat zelfs een heus kookboek waarin eendenkroos wordt verwerkt in onder andere salades, hutspot, roerbakgerechten of zelfs loempia’s.

Nog even geduld

Het kan echter nog wel even duren voor we eendenkroos in de supermarkt kunnen vinden. De Europese Commissie moet het plantje namelijk nog officieel goedkeuren als voedingsmiddel. Toch denken voorstanders dat dit wel goed gaat komen, omdat uit alle onderzoeken naar het plantje tot nu toe alleen maar positieve resultaten zijn gekomen. De verwachting is dat de Europese Commissie zich in oktober over dit nieuwe voedingsmiddel gaat buigen. Hebben wij nog even de tijd om aan het idee te wennen..

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant