Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom de CoronaMelder-app alleen maar nóg belangrijker gaat worden

waarom-de-coronamelder-app-nog-belangrijker-wordt-margriet.jpg

Nu er steeds meer versoepelingen gaan komen, wordt het gebruik van de CoronaMelder-app alleen maar nóg belangrijker. Dit blijkt uit een evaluatierapport van de app. Volgens onderzoekers wordt het echte potentieel van de app pas duidelijk op het moment dat Nederland uit de lockdown is.

Helaas blijken er maar weinig mensen te zijn die de CoronaMelder-app op de juiste manier gebruiken. Ongeveer zes op de tien mensen die de app op zijn of haar telefoon hebben staan, laten zich niet testen nadat er een melding binnenkomt.

Belang van CoronaMelder-app

Volgens de onderzoekers vinden veel mensen het niet nodig om zich na een melding te laten testen, omdat ze bijvoorbeeld maar lichte klachten hebben en niet heel ziek zijn. Volgens Wolgang Ebbers, bijzonder hoogleraar aan de Erasmus Universiteit, is het dan ook belangrijk om mensen goed in te lichten over het gebruik van de CoronaMelder-app. Juist nu er zoveel versoepelingen aankomen, is het belangrijk om de app goed te gebruiken. We gaan er namelijk steeds meer op uit en zullen daarbij steeds vaker onbekenden tegenkomen. De app kan hier een bijdrage aan leveren. Ook is de verwachting dat mensen dan sneller gaan testen.

Lees ook: Heeft de CoronaMelder-app toegang tot je contacten?

Betere communicatie

Volgens de commissie is het belangrijk dat er meer wordt gecommuniceerd over de app en dan met name doelgroepgericht. Bijvoorbeeld bij jongeren, die de app minder gebruiken, maar juist wel steeds meer weer zullen samenkomen. Ron Rozendaal, directeur informatiebeleid bij VWS, heeft laten weten dat ze hiermee bezig zijn, maar dat er nog wel wordt gekeken hoe dit op de beste manier kan.

Wat is de CoronaMelder-app ook alweer?

Als je de app hebt gedownload, krijg je een melding als je enige tijd in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Ook geeft de app advies over wat je het beste kunt doen in zo’n geval. Hierdoor is het risico dat je onbewust andere mensen in je omgeving besmet een stuk kleiner.

Bron | NOS
Beeld | Getty

Ook interessant