Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

De reden waarom sporters in hun (olympische) medaille bijten

waarom-in-gouden-medaille-bijten.jpg

Volg jij de Olympische Spelen een beetje? Dan is het je vast weleens opgevallen dat de sporters die eerste, tweede of derde geworden zijn in hun medaille bijten. Levert leuke foto’s op, maar waarom doen ze het nou echt?

Er blijkt iets meer achter te zitten.

Annemiek van Vleuten gouden medaille
Olympisch kampioen wielrennen Annemiek van Vleuten bijt in haar gouden medaille in Tokio. (Foto: Brunopress)

Bijten in de (gouden) medaille

Het barst van de foto’s van sporters die op hun gewonnen medaille bijten. Waarom doen ze dat toch? De reden stamt vanuit een vroegere gewoonte. Door in goud te bijten, kom je erachter of het echt of nep is. Goud is namelijk zachter dan andere metalen. Is het echt goud, dan blijft je tandafdruk er als het goed is in achter. Waarschijnlijk beet een atleet ooit als grap in zijn of haar gouden plak en leverde dat zo’n leuk kiekje op, dat fotografen sporters daar nu altijd om vragen. Zeker op de Olympische Spelen. Of ze nou een gouden, zilveren of bronzen medaille gewonnen hebben.

Lees ook:
Ellen van Langen: ‘Toen ik goud won, vierde ik het bij Burger King’

Zijn de medailles echt van goud?

Olympisch kampioenen krijgen een gouden medaille. Maar in hoeverre is die medaille echt van goud? Erin bijten heeft eigenlijk helemaal geen zin voor de sporters, want die informatie is exact bekend: een olympische gouden medaille bestaat uit minimaal 92,5 procent zilver en 6 gram goud. Nog een leuk weetje is dat de medailles voor de Olympische Spelen in Tokio gemaakt zijn van gerecyclede elektronische apparaten van Japanners. Hoewel vast grondig schoongemaakt, niet een heel appetijtelijk idee om daar je tanden in te zetten. Maar hé, alles voor de foto!

Bron | Eurosport
Beeld | Brunopress

Ook interessant