Nieuws

Waarom je altijd zo moe bent ná het weekend

moe-na-weekend.jpg

Het weekend is het uitgelezen moment om bij te komen van een drukke werkweek. Maar ook al besteed je er veel tijd aan om tot rust te komen, soms ben je op maandag alsnog hartstikke moe. Hoe kan dat?

Volgens Leen Steyaert, gezondheidsbegeleidster en auteur van het boek Oerritme is dat helemaal niet zo raar. “Integendeel,”  zegt ze tegen Het Laatste Nieuws. “Als je in het weekend op andere tijdstippen gaat slapen en opstaat, kun je dat effect vergelijken met een jetlag. Tijdens het weekend verschuiven we onze innerlijke klok. Zo gaan we vaak wat later naar bed en staan we ook wat later op. Je lichaam kan dat tot op zekere hoogte wel aan. Maar zodra dat verschil groter wordt dan twee uur, begin je het te voelen.”

En dat hakt er volgens de gezondheidsbegeleidster pas later in. “Op zaterdag en zondag zul je hier het minst last van hebben, pas op maandag – als je er weer vroeg uit moet – krijg je het lastig. Die maandag-blues ontstaat doordat je innerlijke klok je sociale klok niet kan volgen.”

Regelmaat

Wil je voorkomen dat de overgang naar maandag minder heftig wordt? Dan is het belangrijk om ook in het weekend je gebruikelijke ritme aan te houden. “Hoe minder je weekend verschilt van je normale weekritme, hoe beter,” aldus Steyaert. “Eigenlijk zijn we er niet op gebouwd om uit te slapen.”

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Lees ook

Bekijk ook

Deze haartruc geeft een twist aan de klassieke paardenstaart.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant