Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je altijd zo moe bent ná het weekend

waarom-je-altijd-zo-moe-bent-na-het-weekend.jpg

Het weekend is het uitgelezen moment om bij te komen van een drukke werkweek. Maar ook al besteed je er veel tijd aan om tot rust te komen, soms ben je op maandag alsnog hartstikke moe.

Hoe kan dat?

Moe na weekend door ‘jetlag’

Volgens Leen Steyaert, gezondheidsbegeleider en auteur van het boek Oerritme, is dat helemaal niet zo raar. “Integendeel”, zegt ze tegen Het Laatste Nieuws. “Als je in het weekend op andere tijdstippen gaat slapen en opstaan, kun je dat effect vergelijken met een jetlag. Tijdens het weekend verschuiven we onze innerlijke klok. Zo gaan we vaak wat later naar bed en staan we ook wat later op. Je lichaam kan dat tot op zekere hoogte wel aan. Maar zodra dat verschil groter wordt dan twee uur, begin je het te voelen.”

Lees ook: Hoe kom je toch nog in weekendmodus nu je huis ook je werkplek is?

En dat hakt er pas later in. “Op zaterdag en zondag zul je hier het minst last van hebben, pas op maandag – als je er weer vroeg uit moet – krijg je het lastig. Die maandag-blues ontstaat doordat je innerlijke klok je sociale klok niet kan volgen.”

Vol weekend

Daarnaast vinden veel mensen het fijn om in het weekend hun sociale contacten weer op te pakken en met vrienden of familie af te spreken. In plaats van dat ze hun weekend gebruiken om uit te rusten, plannen ze juist hun hele weekend vol, waardoor ze alsnog niet uitgerust aan een nieuwe week beginnen.

Regelmaat

Wil je voorkomen dat de overgang naar maandag minder heftig wordt? Dan is het belangrijk om ook in het weekend je gebruikelijke ritme aan te houden. “Hoe minder je weekend verschilt van je normale weekritme, hoe beter”, aldus Steyaert. “Eigenlijk zijn we er niet op gebouwd om uit te slapen.”

Bron | Het Laatste Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant