Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je altijd zin hebt in een koekje bij de koffie

koekje-koffie.jpg

Voor ons Nederlanders is het een vaste – en gezellige – gewoonte: een koekje bij de koffie. Maar waarom denken we, zodra we een kop koffie drinken, eigenlijk automatisch aan dat koekje?

Als we onderzoekers moeten geloven, is er een heel logische verklaring voor. Die trouwens ook geldt voor mensen in andere landen dan het onze.

Met en zonder cafeïne

Wetenschappers van The Institute of Food Technologists in het Amerikaanse Chicago deden onderzoek naar de zin in zoetigheid bij koffie. Zij stelden twee verschillende teams samen: de ene groep kreeg koffie mét cafeïne, de andere zonder. Vervolgens kregen beide groepen wat zoetigheid voorgeschoteld.

Minder zoet

De uitkomst was verrassend: de proefpersonen die koffie met cafeïne dronken, vonden de producten die zij daarna aten veel minder zoet dan degenen die net een kopje decafé hadden gehad. Dit effect bleef wel vijftien minuten van kracht. Hetzelfde geldt overigens voor de koffie zelf: drinkers van koffie met cafeïne vonden hun koffie minder zoet dan de mensen die decafé dronken.

Pavlovreactie

Volgens de onderzoekers wordt het verlangen naar zoetigheid dus vooral veroorzaakt door de cafeïne en heb je minder trek in een koekje bij de koffie als je gaat voor een kopje decafé. Al stellen de wetenschappers dat in zo’n geval ook een pavlovreactie kan optreden. Dit is een onbewust gewennings en-verwachtingseffect waardoor je alsnog zin hebt in dat koekje bij de koffie, ook als die helemaal geen cafeïne bevat. Wanneer je gewend bent je koffie altijd met iets zoets te combineren, zou dat effect heel goed een rol kunnen spelen.

Onze conclusie? Als het dan toch bijna automatisch gaat, kun je je er maar beter bij neerleggen. Gewoon lekker blijven genieten van dat koekje bij de koffie dus.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Elle
Foto | iStock

Ook interessant