Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom deze dag – ondanks het herfstweer – is uitgeroepen tot rokjesdag

waarom-vandaag-ondanks-het-herfstweer-is-uitgeroepen-tot-rokjesdag.jpg

Het mag dan wel een tikkeltje koud zijn voor een rokje, maar dat weerhoudt stichting Rutgers en kennisinstituut Atria er niet van om vandaag uit te roepen tot rokjesdag. Reden hiervoor is hun nieuwe campagne #ZegErWatVan, waarmee ze ‘victim blaming’ van slachtoffers van seksueel en fysiek geweld tegen willen gaan.

Dat ze vandaag – vrijdag 6 november – hebben uitgeroepen tot rokjesdag is niet voor niks: “Een rokje mag nooit aanleiding zijn om een slachtoffer van seksueel ongewenst gedrag zelf de schuld te geven”, aldus de organisaties.

Gedachte achter rokjesdag

‘Waarom had je dan ook zo’n kort rokje aan? Dan vraag je er toch wel een beetje om?’, is één van de opmerkingen die slachtoffers van seksueel geweld regelmatig voor de voeten geworpen krijgen. Directeur Ton Coenen van Rutgers, de organisatie die zich wereldwijd inzet voor het versterken van de seksuele gezondheid en rechten van jonge mensen, vindt dat onacceptabel. “Het is schadelijk voor het slachtoffer en de dader komt ermee weg. Victim blaming houdt een cultuur in stand waarin het plegen van seksueel, fysiek of online geweld niet serieus genomen wordt”, zo vertelt hij.

Lees ook:
Nog nooit verteld: ‘Niemand weet dat ik ben misbruikt’

Campagne op sociale media

Directeur Kaouthar Darmoni van kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis Atria, zegt dat victim blaming in de praktijk nog steeds te vaak voorkomt. “Mensen zeggen zoiets vaak zonder erbij na te denken. Door ze erop aan te spreken, laat je ze dat wél doen.” Onder anderen Tim Hofman en Cathelijne Blok vragen vandaag via social media aandacht voor de campagne. “Aanranding eigen schuld? Nee! Een rokje mag nooit leiden tot seksueel, fysiek of online geweld! Dus zie je victim blaming? #ZegErWatVan.”

Nieuwe wet

In de Tweede Kamer debatteren ze vandaag over de wet rondom seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zo wil minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie) de wet zo aanpassen dat alle vormen van onvrijwillige seks strafbaar worden als verkrachting. In een eerder wetsvoorstel wilde hij nog onderscheid maken tussen verkrachting en onvrijwillige seks, maar dat plan kreeg veel kritiek en dreigde het daardoor niet te gaan halen. De nieuwe zedenwet is vandaag aangepast: alle vormen van ‘seks tegen iemands wil in’ worden straks gezien als verkrachting.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Metronieuws
Beeld | iStock

Margriet 48

Margriet 48 ligt nu in de winkel! Met deze week: gezond & fit de winter in, zo herken je online oplichting, lekkere & voedzame ontbijtjes en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant