Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Goed of niet? Er komen steeds meer vuurwerkvrije zones tijdens Oud en Nieuw

vuurwerkvrije-zones.jpg

Een sterretje of een mooie vuurpijl (op afstand) zijn vaak hartstikke leuk. Maar vuurwerk dat van alle kanten op je af komt is je grootste nachtmerrie. Herken jij jezelf hierin? Dan hebben we goed nieuws: er komen steeds meer vuurwerkvrije zones tijdens Oud en Nieuw.

Better safe than sorry…

Vuurwerkvrije zones tijdens Oud en Nieuw

Uit een inventarisatie van Volkskrant blijkt dat er dit jaar zeker 12 grote gemeenten gaan experimenteren met vuurwerkvrije zones. Grote steden waaronder Almere, Delft en Hilversum doen hieraan mee. Vorig jaar is Den Haag begonnen met de speciale zones, maar veel gemeenten willen dit nu ook gaan uitvoeren.

Hoe werkt het?

Buurtbewoners kunnen nu zelf een vuurwerkvrije zone aanvragen bij hun gemeente. Het is de bedoeling dat ze dan zelf in de gaten houden of er inderdaad geen vuurwerk wordt afgestoken. Dit, omdat de politie en handhavers het tijdens de jaarwisseling zó druk hebben, dat er geen tijd is om dit te controleren. In een aantal gemeenten doet de politie dit wel.

Landelijk verbod

Veel gemeenten willen het liefst dat er een landelijk verbod komt op het afsteken van eigen vuurwerk, maar de regering wil hier niet in meegaan. Om deze reden nemen veel gemeenten het heft in eigen hand, door deze zones in te lassen.  In Amsterdam en Rotterdam gaan ze het volgend jaar juist andersom doen: tijdens de jaarwisseling van 2019-2020 mag alleen vuurwerk worden afgestoken in de daarvoor aangewezen zones.

Bron: Volkskrant
Beeld: iStock

Ook interessant