Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom het vuurwerkverbod er door de coronacrisis dit jaar waarschijnlijk wél komt

vuurwerkverbod-door-coronacrisis.jpg

De afgelopen jaren komt in de aanloop naar de feestdagen vaak de discussie op over een verbod op vuurwerk in Nederland. Maar dit jaar is de kans op een vuurwerkverbod nog een stukje groter, en dat heeft alles te maken met de coronacrisis. Zó zit dat. 

En deze zes gemeenten hebben het vuurwerkverbod alvast ingevoerd. 

Een vuurwerkverbod door de coronacrisis

De Partij voor de Dieren en GroenLinks willen dit jaar een tijdelijk vuurwerkverbod. Volgens hen is het met het oog op de hoge druk op de zorg vanwege de coronacrisis onverantwoord om de ziekenhuizen ook nog te belasten met vuurwerkslachtoffers. Dat laten partijleiders Esther Ouwehand en Jesse Klaver aan NU.nl weten. Uit de cijfers van het kenniscentrum Veiligheid.nl, blijkt dat afgelopen jaar 1.300 mensen vuurwerkslachtoffer te zijn geworden. Zij moesten ofwel naar de huisartsenpost of naar het ziekenhuis. Daarom willen twee politieke partijen dat het kabinet dit jaar met een verbod komt.

Lees ook:
Verpleegkundigen vrezen ‘zorginfarct’ en eisen per direct strengere coronamaatregelen

Totaalverbod op vuurwerk afsteken 

Op dit moment geldt er al een gedeeltelijk vuurwerkverbod waarbij vuurpijlen en knalvuurwerk verboden zijn. Siervuurwerk mag nog wel, terwijl volgens de Partij voor de Dieren uit onderzoek is gebleken dat 55 procent van de ongelukken met siervuurwerk gebeurt. Daarom pleiten GroenLinks en de PvdD voor een totaal vuurwerkverbod. En daarin zijn zij niet de enige. Ook politie, boa’s en de zorg is al langere tijd voor een totaalverbod op het zelf afsteken van vuurwerk.

Of er dit jaar door de coronacrisis een tijdelijk vuurwerkverbod gaat komen, dat laat het kabinet begin november weten. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven geeft aan dat zij enerzijds streven naar een veilige jaarwisseling, maar aan de andere kant het plezier van het afsteken van vuurwerk en daarmee een leuke jaarwisseling mensen ook niet willen ontnemen. 

Lees ook:
Dit kan het máándenlange effect van oud en nieuw op je huisdier zijn 

Deze zes gemeenten hebben al een totaal vuurwerkverbod

Wat het kabinet ook besluit, er zijn zes gemeenten die alvast de knoop hebben doorgehakt en dit jaar voor het eerst een totaal vuurwerkverbod instellen. Dat geldt voor Nijmegen, Rotterdam, Soest, Heumen, Gennep en Mook en Middelaar. Daarnaast waren er eerder al tientallen gemeenten die een totaal vuurwerkverbod ook overwogen, maar hier uiteindelijk toch vanaf zagen. Zo besloot de gemeente Apeldoorn bijvoorbeeld juist door de coronacrisis het totale vuurwerkverbod weer terug te draaien. Dit omdat zij geen goed alternatief konden bieden, zoals een grote professionele vuurwerkshow voor alle inwoners.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | NU.nl, NOS
Beeld | iStock

M47

Margriet 47 ligt nu in de winkel! Met deze week: fit zonder sporten, een geheim hebben voor je partner, mooi grijs worden en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant