Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bijzonder: geologen ontdekken vulkaan in Nederland

bijzonder-geologen-ontdekken-vulkaan-in-nederland.jpg

Geologen hebben per toeval een nieuwe vulkaan in Nederland ontdekt. Het gaat om een 150 miljoen jaar oude uitgedoofd exemplaar dat 100 kilometer ten noordwesten van Texel ligt.

De nieuwe vulkaan heeft de naam ‘Mulciber’ gekregen, vernoemd naar de Romeinse god van het vuur en de vulkanen.

Vierde vulkaan in Nederland

Mulciber is niet de eerste vulkaan die op Nederlands grondgebied is ontdekt: er waren er al drie, namelijk de eveneens dode Zuidwalvulkaan in de Waddenzee (die werd vijftig jaar geleden aangeboord), de actieve vulkanen Mount Scenery op het Caribische eiland Saba en de Quill op het nabijgelegen eiland Sint Eustatius.

Opvallende afwijkingen

Mulciber werd door de Geologische Dienst Nederland (GDN) ontdekt tijdens het analyseren van gegevens binnen een onderzoek naar de ondergrond van de Noordzee. Geologen constateerden opvallende afwijkingen in de structuur van de ondergrond en het aardmagnetische veld. Ook is er vlakbij de locatie een dik pakket vulkanische as en basalt aangeboord. Deze observaties kunnen volgens Michel van der Meulen van onderzoeksinstituut TNO maar één ding betekenen: “We hebben er een vulkaan bij.”

Kan de vulkaan weer actief worden?

Bang dat Mulciber weer tot ‘ontploffing’ zal komen, hoef je overigens niet te zijn. Onderzoekers sluiten namelijk uit dat de Mulciber weer opnieuw actief kan worden. “De omstandigheden die toen tot de vorming van de vulkaan leidden, zijn er eenvoudigweg niet meer.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | NOS, Metronieuws
Beeld | iStock

Ook interessant