Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Bewezen: het vrouwenbrein blijft langer jong

vrouwenbrein-jonger.jpg

De eeuwige jeugd heeft niemand. De grijze haren, de diepe groeven in het gezicht en het terugtrekkende tandvlees: vroeg of laat krijgt iedere vrouw er mee te maken. Toch is er één ding dat altijd jonger blijft dan we zijn, namelijk ons brein!

Wetenschappers van de universiteit van Washington ontdekten namelijk dat de hersenen van vrouwen er op scans jonger uitzien dan de proefpersonen in werkelijkheid waren. Het verschil loopt op tot wel vier jaar. Onze hersenen zien er bovendien jonger uit dan die van de mannen. Bij het andere geslacht ziet het brein er gemiddeld 2,4 jaar ouder uit. Het verschil is vanaf het begin van de volwassenheid tot op hoge leeftijd meetbaar en zou kunnen verklaren waarom oudere vrouwen vaak langer scherp blijven dan hun mannelijke generatiegenoten.

Metabolische hersenleeftijd

De studie toont aan, dat de manier waarop hersenen energie verbruiken gedurende het hele leven bij man en vrouw verschilt. De onderzoekers concludeerden op basis van het onderzoek dat vrouwen een andere ‘metabolische hersenleeftijd’ hebben dan mannen.

Sneller proces

Onze hersenen draaien op suiker. Hoe ons brein die suiker gebruikt, is afhankelijk van hoe oud we zijn. Zo gebruiken baby’s een groot deel van de suiker in het zogeheten ‘ aerobe glycolyseproces’. Tijdens dat proces wordt suiker in de aanwezigheid van zuurstof afgebroken en daarbij komt energie vrij. Dat zorgt voor de ontwikkeling en rijping van het brein. Dat deel wordt steeds kleiner naarmate mensen ouder worden en tegen de tijd dat ze in de zestig zijn, wordt nog maar een heel kleine hoeveelheid suiker op die manier verwerkt. Bij mannen gaat dat proces sneller dan bij vrouwen, waardoor het verschil in ‘ leeftijd’ ontstaat.

Drie jaar voorsprong

Volgens de onderzoekers is het verschil al zichtbaar op het moment dat de personen in de twintig zijn, vertelt onderzoeker onderzoeker Manu Goyal. “Het is niet zo dat de hersenen van mannen sneller oud worden: Het mannenbrein is, wanneer het volwassen is, al zo’n drie jaar ouder dan dat van vrouwen en dat verschil houdt een leven lang stand.”

Bron| Independent 
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant