Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zoveel procent van de vrouwen zet de verwarming stiekem hoger

zoveel-procent-van-de-vrouwen-zet-de-verwarming-stiekem-hoger.jpg

Kibbel jij vaak met je partner over de temperatuur in huis? Dan ben je niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 48 procent van de stellen hier weleens over discussieert. En hoewel een groot deel van de stellen afspraken maakt over de verwarming, past 21 procent van de ondervraagden de temperatuur toch stiekem weleens aan.

Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Offerteadviseur (1068 deelnemers), meldt het AD. Wie zich het meest schuldig maakt aan het veranderen van de temperatuur in huis? Vooral vrouwen zetten de verwarming vaak hoger zonder dat hun partner dat weet.

Vrouwen zetten verwarming hoger

Dat vooral vrouwen de thermostaat (stiekem) opkrikken, is op zich niet zo verrassend. Het is bekend dat vrouwen het vaak sneller koud hebben dan mannen. Deels komt dat doordat onze verbranding minder snel werkt, maar ook omdat mannen nou eenmaal meer spieren hebben, wat zorgt voor meer lichaamswarmte. Bovendien zijn vrouwen veel gevoeliger voor kleine temperatuurschommelingen dan het andere geslacht.

Lagere temperaturen

Dat wil echter niet zeggen dat blootstelling aan lagere temperaturen slecht is voor je gezondheid. Integendeel zelfs. Een plons in een ijskoud bad kan bijvoorbeeld heel veel gezondheidsvoordelen hebben. Bovendien kan een koude lucht in huis ook snel gewoon worden.

Temperatuurverschillen zijn gezond

Het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk om de thermometer omlaag te zetten als je net lekker knus op de bank zit. Maar wanneer je de hele dag in huis bent, is dat niet eens zo’n slecht idee. Een afwisseling tussen koele en warme lucht is namelijk heel gezond. Je traint je lichaam daardoor om beter mee te veranderen wanneer er temperatuurwisselingen zijn. “De contrasten worden vaak als prettig ervaren en maken ons als mens minder kwetsbaar voor extreme temperaturen”, zegt Wouter van Marken Lichtenbelt, hoogleraar Ecologische Energetica en Gezondheid aan de Universiteit Maastricht in het AD.

Op kantoor

“Met name op kantoren zien we vaak dat de temperatuur altijd hetzelfde is, of het nu warm of koud is buiten. Het zou beter zijn om met het weer buiten mee te bewegen. Als het buiten kouder is, mag het thuis ook best wat kouder zijn. Dat is niet alleen goed voor de energierekening en het milieu, maar dus ook voor de gezondheid.”

Lees ook
Waarom het beter is als vrouwen de temperatuur op kantoor bepalen

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant