Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom vrouwen 73 procent meer kans hebben om gewond te raken bij een auto-ongeluk

auto-ongeluk-vrouwen-zwaar-gewond-margriet.jpg

Ieder auto-ongeluk dat plaatsvindt, is er eigenlijk eentje te veel. Nieuwe cijfers over verkeersgewonden, wijzen uit dat vooral vrouwen moeten uitkijken.

Volgens de universiteit van Virginia lopen zij namelijk 73 procent meer kans om zwaargewond te raken bij een auto-ongeluk. Zelfs als ze keurig hun veiligheidsgordel omhebben. En dat is eigenlijk vrij logisch te verklaren.

Mannelijke poppen

Het probleem begint al bij de veiligheidstests van auto’s. Hier worden poppen voor gebruikt, die meestal gebaseerd zijn op mannelijke modellen. Qua lengte en breedte weerspiegelen ze dus niet de gemiddelde vrouw. Dat de mannelijke poppen veilig uit de test komen, wil volgens experts niet zeggen dat het voor vrouwen automatisch ook zonder gevaar is.

Steekproef onder duizenden autobotsingen

Dat blijkt wel uit de onderzoekscijfers. Er werd een steekproef gehouden onder 22.854 frontale autobotsingen die door de politie in Amerika gemeld waren, tussen 1998 en 2015. Daaruit maakten de onderzoekers op dat vrouwen 73 procent meer kans hadden om er hier mét kleerscheuren vanaf te komen. Sterker nog, zij hielden zwaar letsel over aan de crash.

Waar blijft die vrouwelijke dummy dan?

Bestaat er dan helemaal géén vrouwelijke dummy om autotests mee te doen? Jawel, maar die wordt nog zelden gebruikt, en weerspiegelt met 1,60 meter lengte en vijftig kilo gewicht slechts vijf procent van de vrouwelijke bevolking. De oplossing is volgens experts dus om een nieuwe pop te maken. Waarom die er niet allang is? Omdat het maken van zo’n pop zo’n twintig tot dertig jaar duurt. En omdat het nogal een karweitje is voor de dummy-producten en autofabrikanten, om die nieuwe poppen te realiseren. Maar voor onze veiligheid, is dat alles het wel waard, toch? Laten we hopen dat hier snel verandering in komt…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Het laatste nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant