Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Na behandeling houdt 93% van de borstkankerpatiënten klachten

veelbelovende-bloedtest-voorspelt-mogelijk-terugkeer-van-borstkanker.jpg

Bijna alle vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker, houden daarna last van gezondheidsklachten. Dat blijkt deze week uit een onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland.

De klachten varieerden volgens de onderzoekers van vermoeidheid, tintelende handen en voeten tot problemen met geheugen en concentratie. De klachten zijn vaak een bijwerking van de chemotherapie die de vrouwen hebben ondergaan.

Het onderzoek

De onderzoekers baseren hun conclusie op een onderzoek onder 876 vrouwen, die tussen 2012 en 2016 zijn geopereerd voor niet-uitgezaaide borstkanker. Naast hun operatie ondergingen de vrouwen verschillende andere behandelingen. Zo werd 72% bestraald en kreeg 49% chemotherapie. 57% kreeg anti-hormonale therapie en 21% onderging een okselklierverwijdering. De vrouwen moesten tot vijf jaar na hun behandeling vragenlijsten invullen over hun gezondheid.

Diversiteit in klachten

Vooral vrouwen die chemotherapie en anti-hormonale therapie hebben ondergaan, hadden veel last van vermoeidheid. 53% van alle ondervraagde vrouwen ervoer na hun behandeling bovendien psychosociale problemen. Vier op de tien patiënten had last van geheugen- of concentratieproblemen en 38% had slaapproblemen. Klachten gerelateerd aan een vervroegde overgang speelden bij 39% van de patiënten. Een vijfde had huidproblemen en nog eens een vijfde had problemen met haaruitval.

Betere voorlichting en nazorg

Het Integraal Kankercentrum hoopt toekomstige patiënten dankzij dit onderzoek beter te kunnen voorlichten over de gevolgen van de behandeling van borstkanker. Daarnaast kan de informatie leiden tot betere nazorg.

Lees ook
Dít mag je niet vergeten wanneer je jezelf onderzoekt op borstkanker

Bron| Integraal Kankercentrum Nederland
Beeld| iStock

Ook interessant