Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vrouwen hebben grotere kans op bijwerkingen van medicijnen

vrouwen-bijwerkingen.jpg

Vrouwen hebben gemiddeld vijftig procent meer kans op bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingen Centrum Lareb.

Het centrum deed onderzoek naar de bijwerkingen van verschillende medicijnen. Bij bepaalde middelen tegen hartritmestoornissen lopen vrouwen bijvoorbeeld meer kans op vergiftiging. Ook bij sommige antidepressiva en sterke pijnstillers lopen vrouwen meer risico op bijwerkingen.

Medicijngebruik

Vrouwen gebruiken bovendien vaker geneesmiddelen dan mannen. Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in 2016, bleek dat 61% van de mannen en 74% van de vrouwen regelmatig medicijnen slikte. Vrouwen gebruiken daarnaast vaker meer geneesmiddelen tegelijkertijd, wat invloed kan hebben op de bijwerkingen.

Verschillende oorzaken

Toch zijn dat volgen arts-onderzoeker Eline Rodenburg niet de voornaamste oorzaken van het verschil in bijwerkingen tussen beide geslachten. “Vrouwen zitten biologisch iets anders in elkaar dan mannen,” legt de arts-onderzoeker van het Erasmus Medisch Centrum uit. “Ze hebben bijvoorbeeld meer hormoonschommelingen en sommige organen zijn net iets kleiner. Die subtiele verschillen kunnen zorgen voor meer of andere bijwerkingen van medicijnen.” Volgens het onderzoek van het Bijwerkingen Centrum kan het verschil ook worden verklaard doordat sommige bijwerkingen bij vrouwen eerder worden opgemerkt en als hinderlijker worden ervaren. Zo vallen haaruitval en kaalheid eerder op bij vrouwen dan bij mannen.

Hart- en vaatziekten

Het verschil is volgens Rodenburg het grootst bij medicijnen tegen hart- en vaatziekten. Zo hebben vrouwen die plaspillen slikken tegen een hoge bloeddruk, veertig procent meer kans op ernstige bijwerkingen. De medicijnen kunnen onder andere zorgen voor een te laag zoutgehalte in het bloed, wat misselijkheid en verwardheid kan veroorzaken. In heel ernstige gevallen kunnen vrouwen zelfs in coma raken en overlijden. “Als je een nieuw medicijn krijgt voorgeschreven en plotseling klachten hebt zoals misselijkheid of je niet lekker voelen, moet je dat serieus nemen,” zegt Rodenburg. “Denk niet te snel dat het komt doordat je ziek bent. Zou het ook door de medicijnen kunnen komen? Dat is een vraag die je altijd moet stellen. Ga naar de arts en laat je controleren als je het niet vertrouwt.”

Bron| Bijwerkingen Centrum Lareb, Gezondheidsnet, WomenInc
Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant